lauantaina, syyskuuta 19, 2020

Kuolan niemimaa - ydinsodan estojärjestelmät


Kuva: ~ https://www.navalnews.com/naval-news/2020/04/russian-navy-likely-to-have-12-borei-class-ssbn-part-1/





1 - Korona saattaa olla positiivinen järjestelijä tässä ehkä kaikkein tulenarimmalla alueella - koskien suursodan syttymisvahinkoa tai mahdollisuutta. Ajatus tuntuu huimalta - täällä Pohjolassa, rauhan tyyssijassa, jossa Nato ja Venäjän Kuolan niemimaa ovat vastakkain - tosin hyvin lyhyellä maa-aluerajalla. Miksi Pohjola, juuri Lapissamme on niin tulenarka suursodalle - se on vahinko, vahinkomahdollisuus.

Kuolan niemimaalla sijaitsevat Venäjän (sen toisen ydinasesuurvallan) merkittävimmät suurydinsodan estojärjestelmät - uhan toisena osapuolena.

Kuolassa syvällä olevissa kallioluolissa sijaitsevat tavanomaisten pommien ulottumattomissa Borei-luokan strategiset ydinsukellusveneet, joiden noin 16 Bulava monikärkistä mannertenvälistä ydinohjusta ovat se uhka, joka estää amerikkalaisten kolleegoiden ydinnappuloiden painelut.

Borei on moderni ydinsukellusvene, jonka sijainteja merellä US ja Nato eivät tarkoin tiedä - ne ovat uhka maailmanpalolle, mutta samalla tae, ettei tuo maailmanpalo syty -ainakaan tarkoituksella. Bulavoiden tuhovaikute merellä jatkuvasti olevista kolmesta Boreista ovat 3 x 16 x 4 eli 192 lähes yhtäaikaista ydinräjähdystä ennalta maalitettuihin kohteisiin.

Boreit tukeutuvat Kuolan kalliotukikohtiin, joiden tuhoamiseen tarvitaan taktisia ydinaseita

Se on varmaa, että Nato/US on maalittanut nuo Kuolan kohteet, mutta mannerten väliset ehditään ehkä torjua USA' sta tai Englannista/Ranskasta. Torjunta-aikaa jää riittävästi - tosin US Ohio-luokan ydinsukellusveneet voivat olla lähellä Kuolaa, mutta Jäämeri on Venäjän taholta tarkoin syväkuuntelun kohteena. Mutta! >



Tykkää


2 - Suomen Lappi on pahin uhka Venäjälle, jos Lapin kentät ovat esimerkiksi Nato-Isäntämaa pöytäkirjan mukaisessa varustelussa, sieltä on vain parin sadan kilometrin matka rynnäkköpommittajille ja niiden ydinlatauksellisten risteilyohjusten laukaisuille.

Tässä syy miksi Venäjä on kovin huolissaan tuosta Nato-Isäntämaa pöytäkirjasta*, jossa ei edes kielletä erikseen Natoa tuomasta Suomeen ydinaseita. Miksi? Ruotsi kielsi omassa Isäntämaa pöytäkirjassa nuo Naton ydinaseet.

Nato/USA' n taistelu- ja rynnäköintiharjoittelu Suomen Lapissa on aina venäläisten suurennuslasien alla - ymmärrettävästi, siitä seloste tämän kirjoituksen alkuosassa - Boreit ja niiden Bulavat.

Mikäli nyt tuo suunniteltu suurtaisteluharjoitus peruutetaan vie se mahdollisuuden virhetulkinnoilta - aina, kun Suomen Lapissa rynnäköiden harjoitellaan, on Venäjän signaalitiedustelu täysillä ja vastaavasti Nato/USA' n GPS-häirintä maksimissaan.

Tässä syy, miksi Venäjä varustaa juuri pohjoista puolustusaluettaan - esimerkiksi Kuolassa, jossa on hämmästyttävän pienet suojajoukot Suomen rajalla - vain Borei-tukikohdat ovat vahvasti suojattu - myös mereltä.

Suomen Lappi on Venäjälle arka paikka

Historiaa - Saksan kolmas valtakunta aloitti 1941 hyökkäykset Kuolaan - tavoitteena Kuola. Lappi oli Suomen osalta annettu Saksan sotakoneen - Wehrmachtin ja Waffen-SS' n haltuun.

Nyt Venäjä tulkitsee kuuden kuukauden irtisanomisajalla olevaa Nato-Isäntämaa pöytäkirjaa USA' n mandaatiksi käyttää Suomen Lappia skenaarioihin, joissa rynnäköidään juuri Kuolan Borei-tukikohtiin.

Miksi Suomen eduskunnalta ja kansalta pimitettiin tämä Nato-Isäntämaa pöytäkirja, sitä ei edes ennen allekirjoitusta käännetty kansanedustajille suomeksi, saati että heiltä siitä olisi sitä mielipidettä kysytty.

Ruotsi pohti parlamentaarisesti vuoden tuota vastaavaa omaa pöytäkirjaansa - siihen tehtiin muutoksia. Suomi ei vaatinut muutoksia - miksi?

Suomi ei myöskään liittynyt ydinaseiden ICAN-kieltosopimukseen - kuten ei Ruotsikaan. e

Ilkka Luoman HS-kommentit 19092020 - VI


  • 1

  • Jorma Ollilan tarinan kertaava radio-ohjelma sisältää paljon kiinnostavaa tietoa entisestä yritysjohtajasta

    Ilkka Luoma 
    Nokia sai alkuvauhdin nykyisyyteen - maailmanmestaruuden ja siitä häviön jo edesmenneen vuorineuvos Kari Kairamon ajoilta - tuolloin Jorma Ollila oli tuntematon Nokian talousjohtaja, joka koki hetkiä, jolloin Nokia ei saanut lainoitusta pankeilta -näin kerrotaan.

    Kairamossa Nokia menetti voiman, mutta hänen käynnistämä Mobira ja langaton puheomaisuus taskuista loi erään maailman suuruuden, joka kulminoitui vuosituhannen aivan alun ennätykseen, kun 240 miljoonaa kiinalaista puhuivat "yhtäaikaa" nokioillaan - tuolloin luotiin Nokialle kiinalainen nimikin - osapuilleen "nuu zi a" |1, sen tarkoittaen lupauksien nousevan idästä.

    Jorma Ollilalla oli dream team, joista jäljellä on vain Sari Baldauf - ollen nykyisen Nokian hallituksen puheenjohtaja. Aikanaan Kairamo olisi halunnut suojatistaan Timo H.A. Koskesta seuraajansa, mutta Timo menehtyi Lontoon lentokentällä. Menetys oli suuri, ja tämän varmaan Sari tietää hyvin - Nokiaa oli yhdessä ideoitu.

    Suuruus tekee ylpeäksi - luullaan olevansa napa, osaaja ja ylivertainen kuin itseriittoinenkin. Ylpeys käy lankeemuksen edellä - Omena tuli ja voitti taskujen luottamuksen. iPhone valtasi innovatiivisuudella, vaikka peruslähtökohdat olivat Xeroxin Palo-Alton tutkimuskammioista. Uteliaisuus näkee jopa seinien läpi.

    Ollila teki mahdottomasta mahdollisen - aika oli jännittävä ja kasvu oli huimaa - Kiina veti ja sieltä ammennettiin suurimmat voitot. Kiinalainen toveri oli edullinen, lakkoilematon ja ahkerasti oppiva.

    Tietävästi Ollila sai jopa Kiinasta Pekingin kunniakansalaisuuden - olihan hän kertoillut, että joskus kiinalainen voi johtaa Nokiaa - no, se valui intialaiselle, joka väistyi suomalaisen tieltä.

    Miksi Nokia ei halunnut jo ennen Microsoftia noteerata riittävästi kiinalaisen Huawein ostotarjousta koko Nokiasta - kännykätkin mukana. Emme jossittele enempää - tänään Huawei on maailman suurin niin kännyköissä kuin verkoissa.

    Nokiasta (-kin) on myös toinen kirja: Anne-Liisa Palmu-Joronen: "Nokia vuodet" -2009 Atena.
  • 2

  • Koronavirustilanne pahenee Euroopassa, ja lauantaina hallitus purkaa matkarajoituksia – kartat näyttävät, miten tartuntatilanne muuttuu suomalaisten suosikkikohteissa

    Ilkka Luoma 
    Korona on eräs virus satojen - tuhansien joukosta. Eikä Korona meille tyhjästä putkahtanut, se on samoin kuin me ihmisinä evoluution tuotekehityksen tulos - ollen matkalle jonnekin, kuten mekin.

    Niin virukset kuin ihmiset ovat jatkuvassa muutosprosessissa - kilpailun ja sopeuman meille tuntemattomassa paritanssissa. Virukset olivat jo ennen meitä - ehkä jo jo aivan "alussa", kun Maapallolla alkuliemiä keiteltiin. Ja matka jatkuu ...
    ..

    "Alussaan" PM Sanna Marinin johtama NNV-hallitus valitsi 'Elämä ensin' linjauksen Koronan ja sen Covid-19 taudin osalta, ja näin ensikierroksella päästiin helpolla, mutta maallinen Elomme kärsi.

    Syntyi velkaa Suomea laitettaessa kiinni. Korona-velkaa ehkä ei koskaan makseta kokonaan takaisin - minne se muuten maksettaisiin, kun EKP pyörittää rahaa - "velkaa" setelikoneen kampi soikeana.

    Valtiovalta sääti ohjeita, määräyksiä - laittoi jopa uusmaalaiset karanteenin omalle "saarelleen" - näistä ohjeista johtui maallinen ahdinko ja tämän vuoksi valtiolla on käskijänä nyt velvollisuus hoitaa seuraukset ja niitähän hoidetaan - rahaa palaa, ja syntyy toimeliaisuutta, mutta minne, kun tehtaita suljetaan. On otollinen aika sulkea, kun syyt saadaan Koronan niskaan ja valtion jarruttaman talouden kontolle.

    Reviirirajoja availlaan, näin 'Elämän ensin' -linjaus antaa tilaa 'Talous edellä' -mantaliteetille


    Nyt työt karkaavat, ahdinko syvenee ja konkurssit tiivistävät muutosaaltoa kulutusjuhlinnasta - niukkenevan talouden kulku-uralle. Ehkä Korona nyt II-aallossaan antaa meille oivan tilaisuuden hoksata, ettei rajallisesti voi loputtomiin nyhtää.

    Ehkä kasvuhokemallinen näyttö- ja vertailutalous antaa sijaa minimalismille, luontobiologian säästämiselle sekä ymmärrykselle, etä me ihmiset olemme vain osa tätä biomassallista Elämän kiertokulkua, jossa ihmisen haittajalanjälki kasvoi Elämän monimuotoisuutta kaventavalle tautiherkkyyksien linjalle.

    Pitäisikö sittenkin olla rajoilla tarkkoina, sillä onhan reviirien puolustus evoluution perusohje?
  • 3

  • Euroopan olisi saatava Venäjä vastuuseen Aleksei Navalnyin murhayrityksestä, mutta keinot ovat vähissä

    Ilkka Luoma 
    Eurooppalainen vastuu on tasa-arvoinen näkökulma kaikkien Euroopan valtioiden kesken tapahtuvana sovinnollisuuteen pyrkivänä keskinäiskommunikaationa - kukin omin tavoin, perintein ja lainsäädännöin.

    Europpa on maanosa, joka on niemimäinen jatke Aasian jättimantereelle, jota kutsutaan kokovertailuna "väärinpäin" Eur-aasiaksi.

    Eurooppa jatkuu lännestä kauas itään Venäjän Uralille ja Volgan mutkille

    Venäjä on siis osa Eurooppaa ja eurooppalaisuutta, Venäjän ollen Euroopan suurin valtio -niin asukaslukuna kuin maapinta-alana. Eurooppa ei ole nimityksenä EU-Euroopan yksinoikeus - ei tässäkään.

    Venäjän oppositionääri Aleksei Navalnyin myrkytys on venäläinen tapahtuma


    Ainakin Venäjällä tapahtunut - sitä emme tiedä kuka tai mitkä tahot ovat tuon myrkyttymisen/ myrkyttämisen takana. Saksa on ilmoittanut myrkyn olleen kemiallisen aseen - Novitsok -nimisen aineen myrkky-yhdiste.

    Todisteaineistoa on jaettu joilekin muillekin valtioille, jotka ovat kompanneet Saksan ilmoitusta myrkyn laadusta. Todisteaineistoa ei ole luovutettu Venäjälle, jota sen sijaan syytetään raskaasti myrkytyksen tekijäksi - valtiona, Kremlinä vai jonkun yksityshenkilön tekemänä - emme tiedä edes sitä olisiko myrkkyoperoija tullut ulkomailta.

    Syytteet Venäjän valtion suuntaan ovat länsivaltiollista paatosta - tässä vaiheessa ilman oikeuslaitoksien vaatimia todisteita. Kysymys: Miten Kiina on ottanut kantaa Navalnyin myrkyttymiseen?

    Lopuksi esitän kysymyksen alkaen Nordstream I putkiparin uhkaavuudesta, vaarasta tai muusta arveluttavasta sitoutumisesta verrattuna vaikkapa USA' sta vahvasti, jopa uhkauksin tarjottuun LNG-särötyskaasuun Yhdysvalloista valtamerilaivoilla EU-Eurooppaan.

    Herää myös kysymys trumppistisen uusnormaalin - "uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen" perimmäisistä tavoitteista ja syistä niihin. Länsi haluaa kaikin keinoin pitää kiinni omasta valtahegemoniasta Maapallollamme, josta tämä läntinen tapa edustaa pientä vähemmistöä.

    Onko lännenmiehen Elämänkatsomus se oikea?
  • 4

  • Vähintään sadat ihmiset varautuvat korjaamaan Suomen tulevia myrskytuhoja – ”Torstaiyö tulee olemaan todella poikkeuksellinen”

    Ilkka Luoma 
    Kiihtyvät myrskyt luovat työtä - jopa kymmenille tuhansille!

    PM Sanna Marinin NNV-hallitus painii työn perässä - työtä on saatava kansakunnalle. Ajelehtiva - erityisesti nuori - on vaarassa liukua polulle, joka vie lopulta kehitykseen, jossa työpanos jää antamatta. Muinoinen presidentti Urho Kekkonen julisti hätätilan, kun 60.000 työttömän raja ylitettiin.

    Perustamme maahamme ’New Deal’ – Uusjakotyömobilisaation.

    Tarkoittaen suurprojektia, jonka tavoitteena on työllistää yhteiskunnallisesti ja tarvittaessa vaikka velkarahalla koko maan kattava työllisyysoperaatio, johon osallistuu 40 - 60.000 henkilöä. Arviohinta projektille on yhden atomivoimalan hinta, ehkä 10 -15 miljardia euroa.
    ..
    Olemme huomanneet, että maatamme ravistelevat yhä voimakkaammat myrskyt, katkoen sähköjohtoja ja rikkoen tietoliikenneyhteyksiä. Nyt kaivamme kaikki järjelliset johdot, kaapelit ja putket kuin niiden tarvitsemat ohjaus- ja valvontajärjestelmät maan alle – seuraavan 3-4 vuoden aikana.

    Suunnitelmaan kuuluu jakaa maamme sähköyhtiöruutuihin ja jokainen ruutu kunta-alueisiin


    Kunnat koordinoivat kuntakohtaisen mobilisaation. Projektille perustetaan keskus, joka tekee perussuunnitelman valtiotasolla ja sähköyhtiöt kulminoivat suunnitelmat teleoperaattoreiden kanssa – kunnille jää yhteistoiminta vesi- ja viemärilaitosten kanssa. Jokainen kunta on työnjakamisen koordinaattori ja töiden järjestäjä ja maksumies.

    Koko projektin kustannuslaskenta on valtiotasoinen ja jakaantuu sähköyhtiöruutuihin ja kuntatasolle. Kun kunnat toimivat koordinaattoreina, voidaan osaprojektit pilkkoa siten, ettei pakollista EU-tasoista kilpailutusta tarvita, vaan Uusjakomobilisaation kotimaisuusaste nostetaan hyvin lähelle 100 prosenttia.

    Nyt ohitamme kaikki turhat direktiivit ja työllistämme maksimaalisesti työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia. Pienille yksityisurakoitsijoille varataan erityismahdollisuudet. Kotimainen työ ja materiaalit kuin laitteistot ovat etusijalla.

    Nyt suojautumaan myrskyiltä!
  • 5 - 2

  • Suomettumisen sanakirja kertoo nyt Kiinasta

    Ilkka Luoma 
    2 - Läntiset yhtiöt ottivat itse osaa Kiinan jättinousun ja sen myötä vaikuttamismahdollisuuksien syntyyn - lähinnä kolmen tekijän vuoksi, kun siirsivät työpaikkojaan ja tuotantoaan Kiinaan - kasvavat voitot mielissä:

    1) Kiinassa on halpa, ahkera, uteliaasti oppiva ja lakkoilematon työtoveri, 2) Heti läntisen kiinatehtaan ovien takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali sekä 3) Vielä reilu kymmenkuntauotta sitten lähes olemattomat ympäristölait - näin siirrettiin valtava ympäristökuorma lännestä kiinalaisten taskuihin.

    Nyt on käynnissä vastakkainasettumisen informaatiosota

    Länsi ei halua taipua omalla maailmallisella populaatiovähemmistöllään (noin 1,2/7,8) kiinalaisten nousuun merkittäväksi vaikuttajaksi, jota se on jo nyt.

    Kiinalla on kirkkaat päämäärät - se korjaa omat ympäristöongelmat vuoteen 2049 mennessä, jolloin eräs maailman vanhimmista korkeakulttuureista täyttää nykyisyydessään 100 vuotta. Kiina myös ilmoitti, että se voi ottaa ympäristökorjaamisen johtajuuden ajassa, kun US ilmoitti eroavansa Pariisin ilmastosopimuksesta - eroaako lopulta?

    Historiaa tuntevat tietävät Kiinan olleen maailman suurin jo 1400-luvun alkupuolella, jolloin sen kauppapiiriin kuuluivat niin Afrikka kuin Australia, joissa kiinalaiset dzonkkilaivastot vierailivat keisari Zhu Di' n aikana. Kiina oli tuolloin maailman suurin kauppias, kuten nytkin.

    Kiina ei ole sotilasvalta

    Kiina on kauppavalta, joka rakentaa Silkkiteitään ympäri maailman. Meille Suomelle yllättävän tärkeä on syntymässä Koillisväylälle, jonka päätesatamaa mietitään - Petsamon Liinahamari? Tämän mahdollistaa kahden alallaan maailman suurimman läheistyvä yhteistyö - Kiina ja Venäjä, joita molempia vastaan länsi käy jo kovaa vastakkainasettumisen informaatiosotaa - väkevin syytein, usein ilman todisteita.

    Toistaako nyt Kiina historiaansa, siltä osin mitä tapahtui, kun keisari Zhu Di kuoli. Ovet menivät tuolloin kiinni ... Btw. Kiinalla on yksi toive: "Ei sekaannuta vieraiden omiin asioihin". e
  • 6 - 2

  • Ilkka Luoma
  • Demokratian tuhosta menestyskirjan tehnyt Anne Applebaum löysi uuden toivon: Putinia ”pelottaa suuresti” ja jopa Trump voidaan pysäyttää, hän arvioi

    Ilkka Luoma 
    2 - Demokratia oli keksintö, jolla oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa piti suojeleman. Kansalaiset saavat tänä päivänä niin runsaasti informaatiota, että tajuavat kasvavan kuilun pääoman ja tuotannontekijöiden välillä. Liika ahneus ei tue demokratiakäsitystä.

    Onko demokratia nykymuodossaan hampaaton rajattomalle pääomalle ja ostovoimasiirroille? Valtakoneistojen tulisi olla riittävän vahvat huolehtimaan kulutustekijöistä, jotka ovat oleellisimpia talouselementtejä taloudellista hyvinvointia jaettaessa.
    ...

    Välitön kannanotto neuvoa-antavana, jopa äänestyksenä voisi olla päivittäistä operointia jo nykymallisissa infoverkoissa, joissa kansalainen suoraan ottaa kantaa ensivaiheessaan ns. varjovaltuustona tai -eduskuntana. Poliitikkojen on turha mainostaa asiakäsittelyjen monimutkaisuutta tai edunvalvonnan tasajakautumisen edellytysten valvomista pönkittääkseen omaa rooliansa.

    Pienoiskansa eduskunnassa ei ole koko kansa,


    vaan välikädellinen niukkuuden jako kansalaisille. Kansalaiset osaavat antaa mielipiteensä ratkottaessa noita samoja niukkuuksia. Mitään monimutkaisuutta ei ole, sillä oleellinen asia on kysymysten asettelu suoriin kansalaismielipidekyselyihin.

    Suomeen voisi syntyä koulukunta, joka osaisi kysyä oikeita asioita oikealla hetkellä

    Kreikkalaisen filosofin Sokrateen kyselytekniikka oli jo reilu pari tuhatta vuotta sitten vertaansa vailla. Muutama sata sata vuotta myöhemmin Rooman keisari Julius Caesar osasi vahvana henkilönä hoitaa kansalaistyytyväisyyden paremmin kuin ahneet senaattorit, joiden päällimmäinen huoli oli omien busineksien kulku.

    Caesar ei ollut demokraatti, eikä Sokrates ollut poliitikko!
    ..

    Btw. Nato perustettiin ennen Varsovan liittoa patoamaan kommunismin leviämistä. Varsovanliitto hajosi itäisen neuvostoliittolaiskommunismin myötä ja tuolloin piti myös Nato lopettaa. e

...

maanantaina, syyskuuta 14, 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 14092020 - V

 ..

  • 1 - 2

  • Kielitieteilijä: Amerikkalainen kulttuuri kontrolloi ajatteluamme, eikä kiinasta siksi ikinä tule toista maailman­kieltä

    Ilkka Luoma 
    Kirjaimia ja sanoja vai kuvia ja videoita - mitä merkitseekään meille länteen äännettynä "ma"?

    2 - Kiinalainen merkki on asiayhteys tajuttavan merkin sisältöön, sen vaihdellessa. Kiinalainen asiamerkitys "ma" (ollen pinyin äänteellisyyttä meille puhua kiinalaista kirjoitusta) - merkitsee useita asiayhteyksiä - ollen esimerkiksi 'äiti ja hevonen'.

    ..
    Amerikkalaisuus sai valtahegemoniansa viime vuosisadalla, monine sotineen, ylivertaisine aseineen ja armeijoineen sekä ahkerana sekaantumisena - tuntien oikeutusta siihen - muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin, ehkä Vietnam oli eräs hyvä esimerkki.

    Amerikkalaisuus on vahvaa 'revirismiä' läntiselle tavalle Elää, vaikuttaa ja käyttää maailmallisuutta hyväkseen - tuossa läntisessä temmellyksessä ei löytöretkistä ja kolonialismista lukien muilla ole ollut juurikaan sananvaltaa.

    Kiina oli vaikuttavin ja merkittävin toimija maailmassamme (ihmisväkilukuihin nähtynä) jo 1400-luvun alkupuolella - keisari Zhu Di' n aikana. Tuolloin keisarin suuret dzonkki-laivastot purjehtivat idästä katsottuna koko tunnettuun maailmaan - aina Australiaa ja Afrikkaa myöten. Tuolta ajalta muuten periytyy Kiinan oma näkemys Etelä-Kiinan meren valtatekijöistä ja oikeuksista.

    Nyt amerikkalaisuus kaventuu vaikutteena hiljalleen, vaikka esimerkiksi läntinen media koettaa kaikin mahdollisin keinoin hälventää, jopa väheksyä itää, jopa uhkana läntisyydelle. Uhkahan se onkin, sillä se kaventaa koko ajan vähemmistössä olevan lännen Elollispyrkimyksiä ylläpitää valtahegemoniaansa.

    Maailma on muuttumassa ja itä nousee

    Aurinko nousee idästä ja laskee länteen. Niin, Aurinko lännen näkökulmasta on laskusuunnassa. Aurinko on Elinvoima, joka kuuluu kaikille - sen aikaansaamia nautintoja voidaan jakaa myös väkilukusuhteessa. Meille arvoituksellinen evoluutio loi tällaisen maailman, jossa biologia on avainsana - ja meille ihmisille se merkitsee valtatekijyyttä demokratiana - keitä on eniten ja miten he näkevät oman Elämänsä. e
  • 1 - 1

  • Kielitieteilijä: Amerikkalainen kulttuuri kontrolloi ajatteluamme, eikä kiinasta siksi ikinä tule toista maailman­kieltä

    Ilkka Luoma 
    1 - Amerikkalainen unelma kulminoituu mieliimme hyvin manipulatiivisesti Hollywood-elokuvien poljennosta. Ei tarvitse kuin kurkata viikon tv-ohjelmat, niin huomaa miten vaikuttavassa valtatekijyydessä tuo hollywoodismi on maassamme ja koko lännessä. Meillä ei paljon yksi maailman suurimmista - Bollywood ilmesty ruutuihimme, vaikka Intia edustaa maailmastamme suhdelukua 1,4/7,8.

    Elokuvilla on valtava vähintäänkin alitajuntainen merkityssoluttautuma maailmankuviimme

    Kun katsoo vaikkapa amerikkalaisia elokuvia - Independence Day ja The Patriot - ei jää paljon pohdittavaa, miten voimallisesti Hollywood vaikuttaa Elämäämme. Amerikkalainen elokuvapoljento osaa lemmikit, tähtilipun, oikeassaolon hyveellisyyden kuin velvollisuudentunteiden merkitysvälittymän manipulaation piirissa oleville katsojille.

    Meidän tv ei paljon esitä kiinalaista voimallisesti kehittyvää omanlaistaan elokuvamaailmaa, vaikka kiinalaisuus edustaa maailmastamme - samoin kuin Intia - 1,4/7,8. Amerikkalaisuus on vastaavalla tavalla asemoitettuna noin 0,33/7,8. Läntisen maailman ollen hegemoniamalleineen noin 1,2/7,8.

    Mandariininkiina on maailman yleisin äidinkielenä puhuttu kieli


    Sen ylösmerkintä kuvallisuutena on tapa välittää informaatiota - tavallansa; sen ollen perua kauempaa kuin mikään muu kirjaimellinen esitystapa. Muinoinen suurvalta Egypti edusti informaatiomerkintänä myös kuvallisuutta - jatkumollisena videoitumana.

    Kuvallisuus poikkeaa niin paljon meidän typistetystä kirjaimellisuustavasta, ettei kykymme laajasti kokea kiinalaista tapaa nähdä asiat tue kiinalaisuuden nousua siihen maapallolliseen asemaan, mihin se kokonsa puitteissa kuuluisi.

    Kiinalainen ajatusmaailma on videioitumista käsitteisyyteen ...

    ... jos täytyy keksimällä keksiä jokin verrannollisuus meidän tapaamme hahmottaa sanajen merkitys paperilta kirjaimina. Kiinan tapa merkitä "sanoja" on kuvittamisen rikas maailma >
  • 3

  • Amerikkalaisen unelman tuntee koko maailma, mutta suomalaista unelmaa osaamme sanoittaa tuskin itsekään

    Ilkka Luoma 
    Amerikkalainen unelma välittyy meille hollywoodismina* - sen tarkoittaen ylivertaista tv-aika-osuutta kuvaruuduistamme vaikkapa viikon aikana

    Kun katsoo Hollywood-tuontannosta vaikkapa elokuvat 'Independence Day' ja 'The Patriot' - ei jää epäselväksi kuinka tuota amerikkalaista unelmaa "oikeudenmukaisuudesta ja velvollisuudentunnosta" markkinoidaan - maailman kaikkea pahaa vastaan taistellen.

    Nyt unelmana on trumpistinen "The Greatest America" - se ei jätä mitään epäselväksi

    Tuo unelma pitää istuttaa kaikkialle ja sitä valvoo tässä vaiheessa maailman sotinein ja vahvin armeija - levittäytyen maailman merille. Unelmalla on aina valvojansa.

    Suomalainen unelma Elää mielissä meidän erinomaisesta erilaisuudesta, jossa halutaan säilyttää sellainen puolueettomuuden piirre, jossa haluamme Elää rauhassa omalla reviirillä täällä idän ja lännen vedenjakajalla - onnellisesti; niin tutkimukset väittävät sitä ollen meillä eniten maailmassa - näinkö ja missä väestöryhmissä.?Ehkä keskimäärin.

    Me ole kokeneet paljon aina ruotsalaisuudesta venäläisen autonomian kautta itsenäisyyttäkin nauttien - niin selkä seinää vasten työnnettynä kuin Suur-Suomeakin rakentaen. Meille on perspektiiviä - pieninä, mutta pippurisina kahvin juojina.

    Meillä erityisyyttä ovat rakentaneet 'turhapurot' kuin 'metsolat' ja urheilusta 'matti ja mika' - unohtamatta Jopea, verrattoman "terävänä (tylsänä)" muotoilleena suomalaishuumorina.

    Me olemme idän ja lännen vedenjakajalla, ja jo siksikin omanlaisensa - korpikuusien taivaltaja sopulimuuttoina "suurkaupunkeihimme", joista ammennamme turvaa toinen toisistamme - suuren osan ollen silti yksinäisiä.

    Aleksis Kivi määritti meidät 'jukolan veljeksiksi', ja näinhän se on - liki kaikkien juuret ovat mullassa, mikä "onnellisesti edelleen ravitsee meidät kaikki".

    Amerikkalaista unelmaa ei tunne koko maailma - sillä amerikkalaisten itsensä (0,33/7,8) jälkeen jää massiivinen muu maailmallisuus 7,4/7,8 populaatiosuhteena. No, läntistä menoa edustaa 1,2/7,8.
  • 4 - 2

  • Suomen Moskovan-suurlähettiläänä toiminut Mikko Hautala kieltäytyi toistuvasti Suomen pääviestinten haastatteluista – oliko kyse Kremlin nöyristelystä vai diplomatiasta?

    Ilkka Luoma 
    2 - Asemaassaan toimivan diplomaatin tulee olla linjassa presidenttimme - Sauli Niinistön kanssa, ja tässä se tapahtuu erinomaisella tavalla

    Suomesta on toimivat suhteet Kremliin ja Kiinan Pekingiin. Presidentiltämme riittää kuitenkin sopivasti lausahduksia, ohimenevinä myös sellaisista, joilla kaiken nielevää mediaa tyydytetään.

    Ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu väkevään ymmärrykseen olostamme idän ja lännen vedenjakajalla, jossa merkittävä osa kansalaistemme perimästä ja luonteen ilmapiiristä on idästä - monine perinteineen ja kieliasuineen.

    Vahvasta ja moni osin erottelevasta itärajastamme huolimatta kulttuurijänteemme itään ovat yhä voimissaan - eräänlaista rajanvetoa voidaan nähdä iäisyydestä kumpuavasta Pähkinäsaaren rauhanrajasta - vuodelta 1323. Rajankäyntimme on ollut tuolta lähtien monivivahteista.

    Diplomaatti ei tee politiikkaa, hän edustaa maataan sellaisilla tavoilla, jotka ruokkivat suhteita sellaiseen suuntaan, jossa vuoropuhelu jatkuu muusta maailmasta huolimatta. Taitava diplomaatti edustaa juuri kotimaataan, eikä ryhdy helposti blokkeihin, varsinkaan sellaisiin, jotka muodostavat uhkaa omalle kotimaalleen.

    Diplomaatti edustaa Suomessa lähinnä presidenttiä, joskin yhteydessä ulkoministeriöön


    Onkin sangen ymmärrettävää, etteivät diplomaatit lähde spekuloimaan Natolla, joka on itäiselle naapurillemme elintärkeä asiayhteys juuri 1300 kilometrillä länteen - Suomen kanssa.

    Asiansa osaava diplomaatti tietää sanattomasti Venäjän Kuolan niemimaan merkityksen koko maailman ydinsotarauhalle, sillä Kuolassa sijaitsevat Venäjän vastavoimat US' n ydinasetaistelukyvylle, ollen venäläiset esteet muun muassa vahinkonappuloinnille.

    Tätä voima-vastavoimaa kutsutaan uhan tasapainoksi ja siksi Naton tulo Kuolan viereen Suomen itärajalla olisi meille kohtalonkysymys ja suuri konkreettinen vaara joutumisestamme ydinasesuurvaltojen taistelualustaksi. Näin nyt ymmärrämme presidenttimme suomalaisuutta ja kansakuntamme suurta vastustusta Natoa kohtaan. e
  • 4 - 1

  • Suomen Moskovan-suurlähettiläänä toiminut Mikko Hautala kieltäytyi toistuvasti Suomen pääviestinten haastatteluista – oliko kyse Kremlin nöyristelystä vai diplomatiasta?

    Ilkka Luoma 
    1 - Valtiollinen vastuu oman kotimaansa turvallisuudesta ja hyvinvoinnista on suurempi asia kuin uteliaan ja usein tarkoitushakuisen median ruokkiminen herkullisilla uutisilla, jutuilla, jopa nimettömillä väitteillä, joilla pistellään ja ronkitaan - usein sekaantuen toisten itsenäisten omiin sisäisiin asioihin.

    Mediaa ei voi syyttää diplomaattisuudesta

    Median lentävä lause on Sananvapaus, ja siihen liittyy oman puolustaminen ja jos nyt esimerkiksi lukee huolella tämän HS-kirjoituksen poljennon, ei ole ihme, ettei diplomaattiset karriääridiplomaatit halua päämedioillemme antaa haastatteluja.

    Diplomaattisuudessa on tärkeää huomata erilaisten yhteiskuntamallien ja -järjestysten vallitsevuus kussakin asemamaassa. Vieraan valtion diplomaatilla ei ole syytä tyrkyttää omaa mallia kotimaastaan - saati olla äänessä arvostelemassa usein tuhansia vuosia vanhan asemamaan kulttuurin vallitsevuutta.

    Asiansa osaava diplomaatti ymmärtää läntisen mallin olevan maapallollisessa vähemmistössä, eikä näin ole sekaantumassa 'opettajana' suurien valtakulttuurien malleihin - asemamaissaan.

    Diplomaatin tärkeä ominaisuus on ymmärtää mitä merkitsee "vuoroin vieraissa - arvostaen erilaisuutta" - löytäen sieltä ne asiaominaisuudet, jotka kehittävät oman kotimaan ja asemamaan yhteyksiä - kauppana, kulttuurina ja historiana - vuorosuuntaisesti.

    Luottamussuhteet avaavat myös asiapohdintoihin - jopa politiikasta, lähinnä kahden kesken. Diplomaatti edustaa aina kotimaataan, ollen iholla miten asemamaassa Eletään. Diplomaatti on se viimeinen ovi päätöksille, jos täytyy syntyneitä erimielisyyksiä selvitellä ja tässä kohdin luottamus edistää ratkaisumalleja.

    Presidentti Sauli Niinistö on kertonut olevansa 'suomalainen', kun amerikkalainen laatuaviisi Financial Times kysyi Natosta. On ymmärrettävää, että Sauli sanoi olevansa suomalainen, sillä kansakuntamme suuri enemmistö ei halua Natoa - olemme valtioturvallisesti J.K.Paasikiven kannoilla: Viisauden alun olevan tosiasioiden tunnustamisessa >
...