torstaina, helmikuuta 08, 2007

Uraitsekkyys ja runsas kokemuksien haku on uhka luonnolliselle suvunjatkannalle


"Lapsia ja nuoria ei voi liiaksi rajata aikuisten aitojen taakse suojaten heitä maailman pahuudelta". Ei ole pumpulia, joka olisi lopullinen tae suojelun autuudesta. Lapset ja nuoret tulee laskea aistimaan maailmaa, kokemaan uutta ja tyydyttämään uteliaisuutta, jottei myöhemmin aikuisena tarvitse siirtää lapsuuskokemuksien puuteselityksien vuoksi sitä luonnollisinta tapahtumaa.

[... nainen on hedelmällisimmillään jo alle 20-vuotiaana. Nuorina ollaan myös pelottomampia ja luonnollisempia hoitamaan lasta. Lapsi - mukana menossa on luonnollisempaa kuin urahaussa stressaantuneen mielen hoitovapaa-ajan pelossa, kuinka työn käy, kun palataan takaisin aikuisten työmaailmaan...]

Suuren sanomalehden kuukausiliite avasi yhden ihmisen tärkeimmistä puheenvuoroista. Sunnuntainen kirjoitus herätteli ajattelemaan milloin olisi luonnollisinta tehdä geenien siirto huomiselle. Markkinatalous ajaa nuoret lukemaan, bailaamaan, työharjoittelemaan ja kiirehtimään urakehitystä aina yli pitkälle kolmenkympin, jolloin vuosituhantisesta keskiarvosta ollaan jo menetetty yli kymmenen vuotta lapsen huolehdintaa - on myös huomioitava, että kaikki eivät halua tai voi saada lapsia.

Miksi ensisynnytystä lykätään ja lykätään? Selityksinä kuullaan valmistuminen, kokemuksien haku, nautiskelu omasta vapaasta elämästä sekä kokeilu erilaisista suhteista. Lasten tulo viipyy, etusijalla ovat ura, titteli, vauraus ja taloudelliset tavoitteet. Ei ole harvinaista, että ensisynnyttäjinä on jo 4-kymppisiä, jolloin se sisältää jo mahdollisia riskejä. Olisiko myös lapsuuskotiesimerkillä tai kasvatuksella merkitystä lykkääntyneeseen lapsen tekoon?

Ei pelkästään oman edun tavoittelu, oman egon kasvattelu ja urakehityksen valvonta, vaan ennen kaikkea muuttunut tapa ja kyky hoitaa lasta, jotta tämä olisi itse myöhemmin valmis samoihin vuosituhantisiin tapahtumiin suvunjatkannan turvaamiseksi. Nainen menettää hedelmällisyyttään jo alkaen 20-ikävuodesta. Mies tunnetusti säilyttää kykynsä kauas, mutta tutkimusten mukaan siittiöiden laatu ja määrä ovat hälyttävästi huononemassa ja vähentymässä - joko saasteiden, elämäntapojen tai jonkin meille tuntemattoman kehityssuunnan vuoksi.

Eläinkunta tekee suvunjatkannan heti kun elimistön kello antaa merkin; syntyy kiima ja vuosituhantinen tapahtuma toteutuu vuodesta toiseen. Keskimäärin eläinkunnassa riippuen vastasyntyneen kehitysasteesta, huolehdinta on intensiivistä, tarkkaa sekä puolustavaa jopa henkeen ja vereen saakka - kunnes vieroitus tapahtuu - on tullut aika lähteä. Ihminen sitä vastoin usein kiinnittyy lapsiinsa vanhempien omien itsekkäiden mieltymysten vuoksi - ei uskalleta kohdata uutta yksinoloa avio-/ avopuolisosta huolimatta. Lapsista on syntynyt oljenkorsi nuoruuteen, joka menetettiin omissa oman edun tavoittelun tempauksissa 2-kympin ikavuosikymmenellä

Yhteiskunnan pitää suunnata järjestelmät siten, että lapsien teko on mahdollista luonnollisesti, silloin kun se on fyysisesti tehokkainta ja jolloin lapsen kasvatus on luonnollisimmillaan. Monesti näkee kypsempiä hoitotapoja ja -muotoja nuorissa, kuin ikääntyneemmissä ensisynnyttäjissä. Nuori on rohkeampi hoitamaan ja kasvattamaan - hän/ he eivät pelkää - "lapsi ei mene niin helposti rikki". Ikääntyneempi saattaa hemmotella hyvä hyvyyttään lapset sokeana siitä opinvirrasta, joka olisi koulivampaa ja yhteiskuntaan valmistavampaa kuin pumpulissa kaitseminen.

Jokainen jo lapsensa aikuisikään saattanut isä tai äiti voi tapahtumien edessä olla kertomassa kuinka se iltatähti syntyi ja kuinka siitä huolehdittiin - liika passaaminen on vaarana luoda liian helpon elämännäkemyksen pienokaiselle ja nuorelle - jos liiaksi paapotaan vielä murrosiän kynnykselläkin kun ensimmäiset yöihmeellisyydet ovat jo tulleet. Toisaalta kokemus voi luoda varmuutta kasvatukseen.

Miksi meillä ja muissa länsimaissa markkinatalouden ehdot, säännöt ja menetelmät patoavat luonnollista elämän purkaumaa viivästyttäen lunnollisen kasvatuksen kauemmaksi. Miksi lapset pitää tehdä niin myöhään? Selitys ei ole se, että haimme kokemusta, haimme talouden turvaa, haimme uskottavuutta - "eihän 20-vuotias voi nyt äiti ja isä olla".

Itseasiassa suuri muutos tapahtui jo 1980-luvulta alkaen, vielä tuolloin ei ollut ihmeellistä, että 19-vuotias tyttö/poika työnteli vaunuja - nyt se on jo harvinaisempaa. Mikä muutti tilanteen? Selitykseksi ei myöskään kelpaa, ettei lasta uskalla tehdä, on epävarmuus työstä, on epävarmuus asunnosta ja on epävarmuus huomisesta, niin ja on epävarmuus miehestä/ mahdollisesta isästä. Nuo ovat vaillinaisia selityksiä. Luonto loi mahdollisuuden tehdä lapset juuri silloin, kun evoluutio vuosimiljoonaisena kehityksenä sen valmiiksi siihen tehtävään loi ja ajoi tikanpojan puuhun.

On todennäköistä, että lapsien aikaisempi teko, kasvatus ja tämän tapahtumaketjun synkronoiminen nuoruuden vaiheisiin kiinteyttää, kasvattaa ja yhtenäistää perhettä, jolloin lapsen saama huomio on luonnollisella ja avoimella asteella - lapsen kokiessa jatkuvaa mukana oloa, kuten se evoluutiossa ihmisen osalta on säädetty tuhansien vuosien aikana intensiiviyden jaksoksi aina siihen hetkeen jolloin hän/ he ovat kypsiä omaan koitokseen ja suvunjatkantaan.

Markkinatalous, oravanpyörä, stressaantuminen ja henkinen rasitus, kilpailu urasta, tittelistä, maallisuudesta sekä omaisuudesta tuottavat uudet ikävanhemmat jo valmiiksi riskitekijöiksi lapsen normaalille kehitykselle, joka ei olisi muuta kuin huolehdintaa, mukanaoloa sekä olemista "iholla" - ymmärtäen, ettei lasta omisteta. Meillä on ainoastaan vastuu ja velvollisuus huolehtia omien geenien jatkuminen ja huolehtia se siten, että lapsemme ovat valmiina ottamaan vastaan kaiken sen, mitä me itsekkin olimme silloin aikaisemmin elämän edessä kohtaamassa. Liian moni aikuinen varmentaakseen myöhemmin turvaa lapsilleen käänsi asian ongelmaksi oman uupumuksen ja juurettomuuden vuoksi. Suurena lohdutuksena on myös se, että vaikeudet ovat myös vahvistamassa uskoa omiin mahdollisuuksiin, saataessa onnistumisia, ... edes joskus.

Lopuksi on todettava, että yleispätevää oikeaa aikaa ei ole. Kyse on kypsyydestä nähdä vastuu ja kyvystä saattaa tehtävä valmiiksi. Ei ole mitään patenttia ajoituksesta - ihmiset ovat yksilöitä, tosin myöhempää ajatellen lasten kehityksessä on haastava vaihe poikien ja tyttöjen eriaikaisessa murrosiässä -tosin senkin tulisi synkronoitua myöhemmin. Tänä päivänä ovat vain seuraukset näkyvissä - ja näitä HS/kuukausiliite helmikuu 2007/ Virpi Suutari hyvin herättävässä kirjoituksessaan "Äiti hukassa"
esille toi. Yhteiskunnassamme, maallisesta vauraudesta huolimatta, on paha olo.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.com
KESKUSTELU ---- TIEDE
TILASTOJA

Nettilinkkejä:
--
http://www.kirkkojyvaskyla.net/fin/uutiset/index.php?id=39&kansio=1&rap_id=1432 [lasten hätä]
--
http://koti.phnet.fi/otaku/jorina/ahdistusjasimputus.html [ahdistuneet aikuiset ja simputetut lapset]

Kuva:
B0001265.JPG
. 18.helmikuuta 2004, klo 14:18. Copyright by Ilkka Luoma 2004. Kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä.

Kuvalinkki:
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/381992462/ --

Kuvateksti:
"Lapsia ja nuoria ei voi liiaksi rajata aikuisten aitojen taakse suojaten heitä maailman pahuudelta". Ei ole pumpulia, joka olisi lopullinen tae suojelun autuudesta. Lapset ja nuoret tulee laskea aistimaan maailmaa, kokemaan uutta ja tyydyttämään uteliaisuutta, jottei myöhemmin aikuisena tarvitse siirtää lapsuuskokemuksien puuteselityksien vuoksi sitä luonnollisinta tapahtumaa.

sunnuntaina, helmikuuta 04, 2007

Kuinka sormeilumme ilmaston lämpenemisen kautta muuttaa virusten ja bakteerien evoluutiota?

Tunnetusti lämpimässä ja kosteassa - itiöt, bakteerit ja mm. homeet kasvavat kiihtyvästi - kuten tässä ruisleivän pinnalla. Kuvan homekasvusto imee kasvualustaansa kuten ihmiset tekevät maan päällä koko luomakunnan yhteiselle maapallolle. Emme tiedä mitä kaikkinensa ilmastomuutokset aikaansaavat laajassa tarkastelussa. Ihminen on lisääntynyt yli äyräidensä muistuttaen homeviljelystä joka päiväisen leipämme päällä.

[... nyt myös poliitikot ovat tänään hoksanneet sen, minkä tutkijat ja eri alojen asiantuntijat tiesivät jo eilen. Maapallolla erilaiset virus- ja bakteerikannat ovat samanlaisessa evoluution muutoksessa kuin ihmisetkin...]

Maapallon eliöstö kaikkinensa on kokonaisuus, jota säätää syyn ja seurauksien hienorakenteinen ja monimutkainen mekanismi. Kuinka paljon bakteeri- ja viruskantoihin generoituu muutoksia ihmisen omasta sormeilusta, joka vääjäämättä teki mm. ilmastonlämpenemisen?

Huomaamme usein, kun jokin eines tai muu ruoka-aines on jäänyt lämpimään siihen syntyneen kauniita homeiden ja muiden itiöiden "kukintoja ja kuvioita". Lämmin ja kostea ilmanala runsastuttaa kasvustoa, niin hyödyllisinä kuin haitallisina ilmiöinä.

Luonnossa itsessänsä ei ole ilmaisua "haitallinen ja hyödyllinen" - vaan kaikilla on osansa. Lintuinfluenssa on osa maailman evoluution kokonaisjärjestelmää kuin rotavirus ja Afrikan ebolat ja marburgit. Viruksien ja bakteerien muuntumo jatkuvana kehitysvirtana on haaste elonkamppailussa niin ihmisille kuin muillekin eläimille.

Suomessa poliitikot ovat ymmärtäneet tänään sen, minkä tutkijat tiesivät jo eilen. Poliittinen järjestelmä ja demokratia äänestysmekanismeineen ajaa ehdokkaat ja paikan tavoittelijat miellyttämään äänestäjiä ja kansalaisia. Totuuden sanominen on usein surma, koska epämiellyttävät asiat eivät avaa sanoina ja asioina ovia Arkadianmäelle.

Ilmasto lämpenee, hiukkaspäästöt kasvavat ja luonnon normaali itsessänsä tapahtuva muuntumo suuntautuu "normaalista poiketen" sellaisille alueille, joissa kokonaishallintaa maailmanjärjestyksenä ei enää ole. Maapallon elo- ja biomassasta syntyy orgaanisesti valtavat määrät uusia lisääntymiskelpoisia lajeja, versioita ja kehityssuuntia. Viruksien ja bakteerien osuus maapallon elossa ja sen säätelyssä on ratkaiseva.

Ihminen taistelee yhtenä osana maapallon elosysteemiä yhteisten eliörakenteiden materiavarastoista. Me käytämme osuuttamme ajattelematta sen seurannaisvaikutuksia muihin systeemeihin. Maapallo on jättiläismäinen symbioosi, joka on toiminut miljardeja vuosia. Ihmisen vaikute massiivisena toimintana on ottanut osaa vain muutaman sata vuotta.

Nopeus, hallittavuus ja sopeuma ovat maapallojärjestelmän arvo-osuuksia, joiden merkitystä evoluutiossa emme ymmärrä. Sen sijaan olemme ymmärtäneet omat pyyteemme, tavoitteemme ja näköalattomuuden tavoitellessa itsellemme enemmän mitä meille "maapallollisessa käyttöjärjestelmässä on osuudeksemme laskettu".

Ei vain ilmastonmuutos ja lämpeneminen, vaan myös ihmisen sormeilu kaikkeen, mistä meille "hyödyllistä" kehitystä on saatavilla - tämä yksilöllinen ihmiskeskeinen markkinatalous suosii yhtä lajia ja tämän valtapyyteitä - meitä ihmisiä. Emme osaa kokonaisvaltaisesti antaa arvoa maalle [raaka-aine], vedelle [raaka-aine ja energian siirtäjä], tulelle [uuden luoja] ja ukkoselle [käynnistäjä], joilla jo luonnonkansoille oli osuus harmoniasta, jota kunnioitettiin itsestään selvänä selittämättömänä osana maailman järjestystä.

Me emme tiedä mitä tarkkaan ottaen ympärillämme tapahtuu, koska emme hallitse pienimpiä hyvin hitaasti tapahtuvia muutoksia aineksien pienimmissä osasissa. Emme ymmärrä niiden kokonaisvaikutteisuutta toisiinsa, emme ymmärrä energian ja materian hiuksenhienoja vaihtuvuussysteemejä. Viime kädessä muutokset tapahtuvat "syvältä [pienuudesta] ja kaukaa [tähtien takaa]" vaikuttaen näkemäämme ympäröivyyteen peruuttamattomasti - eilisen vaikutus tekee tänään sen meille, mille emme enää mitään mahda huomisen muunnoksina, joiden rakenne on meille arvoitus.

Ihminen on sormeillut maapalloeliöstöä yli osansa. Siirtelemme, muuntelemme ja muokkaamme materia- ja energiavaroja sellaisella vauhdilla, että luonnon vuosimiljoonainen kehitys sekä vuorovaikutus häiriintyvät ja muuntuvat itse luonnolle hallitsemattomalla tavalla [sattumaan on tuotu uusi tuntematon muuttuja]. Seuraukset ovat vieläkin enemmän kaoottiset kuin luonnonjärjestys antaisi ymmärtää. Me kiihdytämme kaikille tuntematonta kehitystä.

Ihminen on osa luontoa ja kaltaisemme tapa toimia on osa ihmisyyttä. Olisiko kuitenkin niin, että maailmanjärjestys on tarkoitettu juuri siksi mitä nyt ympärillämme tapahtuu. Onko maapallo sittenkin prototyyppi ja tuotekehityshautomo, jossa yhtenä kokonaisuuden osana testataan muunnoksia myöhempää sarjavalmistusta ajatellen. Onko ihminen osa koneistoa, jossa sen olemassaololle on jo säädetty tuleva toteuma.

Seuraava ajanjakso voi kuitenkin olla ehkä pieneliöiden valtakautta, jossa juuri nämä tapahtumatekijät viruksina, bakteereina ja muina pieneliöinä raivaavat kokonaisuudelle haitallisen osan - ihmisen - pois maailmanjärjestyksestä. Me vain aloitimme sen kiihdytyksen muutama sata vuotta sitten, ymmärryksestä, että olemme luomakunnan kruunu.
....................
Juuri nyt meillä Suomessa poliitikot lupaavat kilpaa hoivaa sekä hyvinvointia ja sitä myöten lisääntyvää kulutusta -- poliitikkojen ymmärtämättä, että ei raha ihmistä ja äänestäjää tee onnellisemmaksi, vaan yhteenkuuluvuus, huomioonottaminen, kuunteleminen ja osallistuminen - kaikkea ei mitata rahassa ja kulutuksessa. Elämisen taso syntyy pienemmilläkin panoksilla ja tasapuolisemmalla jakaantumisella. Liialliset lupaukset ovat vieneet koko eliörakenteen epätasapainoon, jossa itse luonto on käymässä syy-seuraussuhteeseen elimoidakseen sille "haitalliset tekijät".

...................

KESKUSTELU ------ TIEDE


Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

..........................................................................
Aiheesta linkkejä:
Virukset
--
http://fi.wikipedia.org/wiki/Virukset
Bakteerit -- http://fi.wikipedia.org/wiki/Bakteeri
Itiöt -- http://fi.wikipedia.org/wiki/Iti%C3%B6
Homeet -- http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Tiedonvalitys/Verkkolehdet/Tyoterveiset/2003-01/07.htm
Ebola -- http://fi.wikipedia.org/wiki/Ebola
Marburg -- http://en.wikipedia.org/wiki/Marburg_virus
Rotavirus -- http://en.wikipedia.org/wiki/Rotavirus


Kuva:
DSC_6900.JPG
. 4. helmikuuta 2007, klo 11:26. Copyright by Ilkka Luoma 2007. Kuvaa saa käyttää vapaasti yllä olevan kirjoituksen yhteydessä.
Linkki kuvaan:

-- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/379094385/ --

Kuvateksti:
Tunnetusti lämpimässä ja kosteassa - itiöt, bakteerit ja mm. homeet kasvavat kiihtyvästi - kuten tässä ruisleivän pinnalla. Kuvan homekasvusto imee kasvualustaansa kuten ihmiset tekevät maan päällä koko luomakunnan yhteiselle maapallolle. Emme tiedä mitä kaikkinensa ilmastomuutokset aikaansaavat laajassa tarkastelussa. Ihminen on lisääntynyt yli äyräidensä muistuttaen homeviljelystä joka päiväisen leipäämme päällä.