torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Viestejä ehdokkaille kansalaisilta - mitä jäi sanomatta

Koko joukkue kerralla kuvassa, oikealta: Jukka Vahti [teema - opiskelijat], Timo Roos [teema - "Suomi on hyvä maa elää" ...ja eläkeläiset], Mikko Malm (juontaja/toimittaja), Elina Seitz [teema - lapset ja lapsiperheet] ja Ilkka Luoma [teema - kansanedustajan rooli tien näyttäjänä, esimerkkinä ja äänestäjiensä tuntojen ilmaisijana].

[ ... Suomi elää vaalihuumassa, tai ainakin ehdokkaat - mitä tavallinen kansalainen ajattelee markkinasirkuksesta, joka pyörii kansanedustajaehdokkaiden ympärillä. Olisiko kansalaisilla suoria ajatuksia ja viestejä valituilleen kerran tai useamminkin neljän vuoden aikana? ...]

YLE TV 2 Vaaliexpress kiersi kansan parissa pitkin Suomea kyselemässä tavallisten kansalaisten ja tavallisten ehdokkaiden tuntoja, mitä pitäisi tehdä ja kuinka voisi vaikuttaa sekä ennen kaikkea mihin - mikä kansalaisia kiinnostaa. Vaaliexpress haastatteli tavallisia ihmisiä siitä, mitä he odottaisivat valituiltaan.

TV 2 istutti sohviinsa Salossa 27.2. neljä tavallista suomalaista - nuoren naisen lapsiperheitä edustamaan, aktivistin - salolainen Elina Seitz haluaa vaikuttaa perheiden hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin kasvattaa kunnon veronmaksajia yhteiskuntaamme. Myös opiskelijamaailma oli edustettuna huomisesta - Jukka Vahti viestitti, kuinka saamme kilpailukykyä ja osaamista mm. kansainväliseen työn uudelleen jakoon huolehtimalla opiskelijoiden mahdollisuuksista täysipainoiseen opiskeluun.

Varttuneempaa väkeä edusti kolmen kauden ex-kansanedustaja Timo Roos (Hämeenlinna), joka kokemuksella selvitteli kansanedustajien mahdollisuuksia viedä valitsijoidensa asioita eteenpäin politiikan labyrinteissa eduskunnan saunasta aina valiokuntien suljettuihin piireihin; samalla hän edusti kasvavaa eläkeläisjoukkoa, jotka rakensivat maamme hyvinvoinnin nykyistä perustaa. Timo ilmaisi myös Suomen olevan ja olleen lottovoitto syntyville/ syntyneille väriin, sukupuoleen, säätyyn, ikään ja oppiarvoon katsomatta.

Ohjelman juontajatoimittaja Mikko Malm edusti uutta YLE:n ajatusmaailmaa tulla kansalaisten pariin kyselemään tuntoja ja ajatuksia "iholla" ollen tunnistaen niitä kansalaistarpeita, jotka saattavat jäädä tietämättömyyteen, kun vaalivankkurit etenevät markkinataloushulinalla oravanpyörävauhdilla yhä kalliimpien slouganien ja televisiointien myötä kauemmaksi peruskansalaisista.

Lyhyesti voitaisiin todeta, että haastateltu kansalaisjoukkue edisti sitä kaikkea, mistä Suomi ammentaa huomisen menestyksen, vastuunkannon ja tasapainoisen informaation saannon, jotta linjaus vastaisi haasteisiin syntyvyydestä, opiskelusta ja menestymisestä unohtamatta vastuuta kokonaisuudesta, jossa ei unohdeta niitä hiljaisia, joiden ääni ei kuulu parrasvalojen ja estraadien yli päättäjille.

Suomi potee väestökatoa; meille ei synny riittävästi uutta elinvoimaa omasta takaa - kuinka yhteiskunta voisi kannustaa lasten tekoon hieman aikaisemmin, jotta laajempi väestöpohjallinen voimavaramme vastaisi myös ylihuomisen tarpeita. Suomi tarvitsee vauvoja, Suomi tarvitsee jatkajia - ikärakenteen pitää tasapainottua, iäkkäämmät sukupolvet tarvitsevat maksajansa, kuten hekin tekivät aktiivi-iässään vanhemmilleen.

Numero 1 - uusi eduskunta vedenjakajaeduskuntana ottakoon reippaan otteen kannustamaan lapsiperheisiin uusia jäseniä - valtio on juuri niin voimakas kuin on jälkikasvu, jonka edellytykset ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Suomalainen opiskelija lukee tänään enemmän ja laaja-alaisemmin kuin koskaan. Sukupuolijako on vinoutumassa; tytöt valtaavat maisterihissit ja pojat korjaavat autoja sekä putkistoja. Tasapainoa suuntautumiseen ja määrätietoisuutta valmistumiseen.

Numero 2 - uusi eduskunta, vedenjakajaeduskuntana hoitakoot opiskelijoiden edellytykset kerralla kuntoon, jotta osaamistasomme kykenee ottamaan maapallollisen työn uudelleenjaon menestyksekkäästi vastaan. Kouluttautuminen on menestyvän kansakunnan peruspanos - me elämme viennistä, me tarvitsemme kaiken ja vähän vielä enemmän, meidän on oltava parempia, nokkelampia, uteliaampia ja oivaltavampia. Olemme siksi pieni kansakunta, että jokaisen opiskelijan edellytykset pitää järjestää kuntoon ja tämän annettu panos pitää ottaa itse opiskeluna myös täysillä vastaan, kuten vastuuna tehdä opiskelun jälkeen omalle yhteiskunnalle se työpanos, mitä se kultakin tarvitsee.

Suomi vaurastui heidän ansiosta, joista liian moni on nyt yksinäinen, ilman turvaverkkoja, hiljaisina valittamattomina kokeneen tiedon omaajina, joiden aktiivikäyttö pehmeästi voisi olla osaltansa työvoimapelastus; eläkeläiset voivat osin halutessaan antaa puolipäivätyöpanosta työelämälle luoden samalla itselleen osallistumisen riemua, hyväksytyksi tulemisen nautintoa sekä iloa kokemastaan hyödyllisyyden tunteesta.

Eläkeläisissä piilee osaamisklusteri kokemuksena vailla vertaa. Eläkeläiset ovat keskimäärin entistä terveempiä ja heille osalle voisi mainiosti soveltua työtä 'kaksi kertaa viikossa' -ajattelu. Pitkien historioiden maissa varttunut väki kokee kunnioitusta nuoremmistaan elämänkokemuksensa vuoksi - tämä on myös meillä Suomessa voimavara vailla vertaa. Eläkeläiset heidän halujensa mukaisesti aktiiviseen osa-aikatoimintaan nostamaan kansallista yhteenkuuluvuutta ollen tärkeä osa kokemuspatteristona nuoremmilleen.

Numero 3 - uusi eduskunta, vedenjakajaeduskunta jakakoon yhteistä hyvää siten, että se jakaantuu tasaisemmin, myös heille, jotka rakensivat pohjat nykyiselle tulo- ja elintasolle. Nuori polvi tulee saamaan suuremmat perinnöt kuin koskaan tässä maassa on jaettu. Osa tästä varannosta tullee kulumaan eläkeläistensä itsensä hoitoon ja hoivaamiseen. Eläkeläisemme voisivat myös opettaa nuoremmilleen, kuinka kulutusta kautta linjan voidaan vähentää - säästämisestä voisi muodostua osa ympäristömme suojelua.

Kaikkia kolmea osa-aluetta sitoo ja nivoo keskinäisinformaatio, joka muodostaa kansallisen tunteen suomalaisuudesta, sen kunnioituksesta ja voimasta olla juuri niin hyvä ja motivoitunut kuin meidän tulee olla pärjätäksemme taistelussa paikasta auringossa. Olemme poikkeuksellisen vientiriippuvainen maa. Me tarvitsemme paljon sellaista, mitä emme voi itse tehdä tai tuottaa ja nämä hyödykkeet tulee maksaa viennillä. Maksu tapahtuu osaamisena ja mobilisoituneena kansakuntana, joka osaa puhaltaa yhteen hiileen sen kaikilta puolilta.

Suomalainen ymmärrys poikkeusasemastamme idän ja lännen vedenjakajalla antaa meille myös erinomaisia etuisuuksia muihin nähden. Suomi on menestyksekäs liittoutumattomana maana, joka tukeutuu itsellisesti EU:iin arvostaen voimakkaasti omaa identiteettiä ja vahvaa kansakunnan yhteenkuuluvuutta - kuten Suomen sinivalkoinen edesmennyt omantunnon ääni, kenraali Adolf Ehrnrooth sanoi: "Suomi on hyvä maa, se on paras paikka asua suomalaiselle ja sitä puolustaa parhaiten suomalainen itse" ... ja yhdessä rintamassa ikään, sukupuoleen, säätyyn ja oppiarvoon katsomatta [loppuosa kirjoittajan lisäys].

Tuleva eduskuntavaali on valintaa vedenjakajaeduskunnaksi, joka ei tule tekemään suuria, merkittäviä eikä kauaskantoisia päätöksiä - ne jäävät seuraavalle kansalaisvaikuttajaeduskunnalle. Tämä nyt valittava eduskunta tulee tekemään päätöksiä, joiden linjaus jakaa veden virtaamaan suuntaan, joka toivottavasti olisi isänmaan edun, elämisen tason ja yhtenäisyyden viitoittama. Korkea äänestysprosentti tuottaa lähimmäksi kansalaistensa näköisen eduskunnan.

Ilkka Luoma
ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

______________________

Kuvat:

--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849653/ -- IMG_0233 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--1.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849657/ -- IMG_0235 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--2.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849660/ -- IMG_0238 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--3.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849664/ -- IMG_0240 - Copyright by Ilkka Luoma 2007--.4.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849667/ -- IMG_0248 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--5.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406849674/ -- IMG_0249 - Copyright by Ilkka Luoma 2007--.6.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860410/ -- IMG_0254 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--7.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860417/ -- IMG_0255 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--8.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860426/ -- IMG_0263 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.--9.
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/406860429/ -- IMG_0264 - Copyright by Ilkka Luoma 2007.-10.

[ps. Internetin valtakautta kuvastaa hyvin tämän
http://www.flickr.com saitin suosio: kun nämä ylläolevat kuvat kerralla ladattiin palvelimelle, niin siinä samassa, ympäri maapallon, flickr ´iin ladattiin samanaikaisesti 10.776 muuta kuvaa ja kaikki noin 4 minuutissa!]

Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen kanssa.

Kuvatekstit:

1.
Yleisnäkymä Salon Plaza kauppakeskuksesta 27.2.2007 - keskellä viritellään YLE TV2:n Vaaliexpress ohjelman tarvitsemia kalusteita ja laitteita - ... siis kameroita ja muuta tarpeellista.

2.
Infoplakaatti selosti, mitä kauppakeskuksessa tapahtuu... yleisöä oli kohtalaisesti - uteliaina, ehkä siksi, että Salosta on kotoisin yksi rullaluistelija, joka haluaa edustajaksi ja ehkä pääministeriksi pääministerin paikalle.

3.
YLE tarjosi pullakahvit, mutta ei kahdella pullalla - Elina Seitz ansaitsi pienellä kehaisulla :-) kahviliput YLE:ltä, koska oli sitä mieltä, että ohjelma oli lähellä kansalaisten "ihoa" keskittyen pienen ihmisen pieniin asioihin - ylivoimainen enemmistö suomalaisista on tavallista peruskansaa, joille "pienet asiat ovat elämää suurempia" -lämmöllä, inhimillisyydellä ja läheisyydellä.

4.
YLE TV2 Vaaliexpress virittelee kalustoaan kuvauskuntoon Salossa 27.2.2007 viiden Vaaliexpress ohjelman päätteeksi. Ohjelmasarja oli ensimmäinen aito lähestyminen tavallista kansaa kohtaan näin vaalien kynnyksellä. Tavalliset edustajaehdokkaat olivat tavallisten kansalaisten tentattavina tavallisista päivänpolttavista asioista pitkin Suomea - Voikkaa [työllisyys], Kitee [Venäjä ja puuraaka-aine], Kemijärvi [kiinailmiö], Ristijärvi [ikääntyminen] ja Olkiluoto [energia].

5.
Jukka Vahti ihmettelee kuinka saada lisää opintorahaa opiskelijoille, hän olisi sitä mieltä, että valmistuminen olisi nopeampaa ja tehokkaampaa, jos ei tarvitsisi käydä osa-aikatöissä saadakseen vuokrat ja kirjat maksetuiksi. Elina Seitz taas pohtii, kuinka lapset saisivat paremmat lähtökohdat kasvaakseen kunnollisiksi veronmaksajiksi - heitä nimittäin tarvitaan pian ja urakalla, sillä kansalaishyvinvoinnin lasku kasvaa kasvamistaan. Timo Roos puolestaan mietiskelee, kuinka hyvinvointi Suomen rakentajat saisivat ansaitsemansa eläkkeet turvaajiksi täysipainoiselle eläke-elämälle, samalla hän muistuttaa Suomen olevan mallimaa turvallisuudessa, rauhallisuudessa ja hiljaisuudessa - Suomi on hyvä maa elää - totta.

6.
Timo Roos pohtii, kuinka nykykansanedustajat eivät osaa täyttää työttömän kymmeniä kaavakkeita ja byropapereita ... (läppärissä menee video tapahtumasta). Taustalla Mikko Malm haroo hiuksiaan pulman ratketessa itsestään. Salon Seudun Sanomien kuvaaja innostui ikuistamaan joukkuetta - hän muuten otti edellisen koko joukkueen ryhmäkuvan,
Kiitos hänelle!

7.
Koko joukkue kerralla kuvassa, oikealta: Jukka Vahti [teema - opiskelijat], Timo Roos [teema - "Suomi on hyvä maa elää" ...ja eläkeläiset], Mikko Malm (juontaja/toimittaja), Elina Seitz [teema - lapset ja lapsiperheet] ja Ilkka Luoma [teema - kansanedustajan rooli tien näyttäjänä, esimerkkinä ja äänestäjiensä tuntojen ilmaisijana].

8.
Salon Seudun Sanomat [
http://www.sss.fi ] halusi ottaa nimiä ja osoitteita ylös, jos halusi lehteä kotiin tuotavaksi. Joku juttu näyttää suuresti hymyilyttävän, olisiko kyseessä vitsi Timo Roosin kertomana, mitä tapahtui eduskunnan saunassa, kun pojat siellä kansakunnan asioista päättivät.

9.
Elina Seitz, Mikko Malm ja kuvaajan kamera - Sony - tämä on kuulemma kuvaajan työkenttänäköala työtä tehdessä. Systeemiä ajettiin nauhalle hiukan kuin suorassa lähetyksessä, ohjaaja oli autossa katselemassa kuvaruutujaan - käytössä oli kolme kameraa. Ohjelma ajettiin ulos seuraavana päivänä, keskiviikkona 28.2. klo 18:20 YLE /TV2.

10.
Kansalainen Jukka Vahti, journalisti, Vaaliexpress ohjelman ohjaaja Salossa - Sari Tamminen, kansalainen, "lapsiasianainen"; Elina Seitz, ohjelman juontaja/ toimittaja Mikko Malm ja kansalainen, ex-kansanedustaja Timo Roos. Ex-kansanedustaja saa ansaitsemaansa huomiota sovinnollisella sanomallaan kutsuen kaikkia yhteiseen kansakuntamme hyvinvointitalkoisiin ilmaisten meidän saaneen lottovoiton syntyessämme Suomeen - totta.

tiistaina, helmikuuta 27, 2007

Mitkä ovat Matti Vanhasen perimmäiset tarpeet ja päämäärät?

Eduskunnan uudessa osassa heijastelee huomisen politiikan hoidon - siis yhteisten asioiden - uusi aalto. Kuinka hyvin täällä toteutuu kansakunnan perimmäiset tahtotilat, jäävät nähtäväksi. Nyt valitaan eduskunta ja seuraavien neljän vuoden aikana näemme kuinka toiveemme toteutuvat näissä vallan portaikoissa ja herrahisseissä. Tuleeko edustajistamme meidän palvelijoita ja työntekijöitä, kuten heille annetut valtakirjat pitäisivät määrittämän.
_________________________

[ ... YLE 1.n Lauantaiseura haastatteli 24.2. pääministeri Matti Vanhasta oletuksella, että kansa valitsee Keskustan suurimmaksi puolueeksi, koska Vanhasta haastateltiin kuten jo etukäteen valittua Vanhanen II hallituksen pääministeriä, tosin Vanhanen itse mainitsi kamppailun käytävän SDP:n ja Keskustan välillä ... ]

Kuinka pitkälle kanslaisten olisi hyvä tietää ja ymmärtää millaisen henkilön he valitsevat eduskuntaan ja mahdolliseksi uudeksi pääministeriksi? Dilemma, joka on syntyy yksityisyyden hyvin perustellusta suojasta sekä suuressa mielenkiinnossa olevasta sensaatiokirjoittelusta toisen henkilökohtaisena arviona - on merkille pantavaa. Kuinka paljon henkilö omasta yksityisyydestään peilaa tapojaan yhteisten asioiden hoitoon, on jo kansalaisia kiinnostava seikka.

Matti Vanhanen on peruskansalainen, aikaisempi puolijournalisti, joka on valmennettu hyvin meneillään olevaan vaalitaisteluun. Mitään merkittävää uutta ei puheesta silti heijastunut. Päämääränä on jatkaa omaa aloitettua linjaa, jossa toimitusjohtajan rooli on korostunut ja sisällöltään hämärtynyt. Eurooppalaisena toimitusjohtajana Vanhanen saisi todellisen osakeyhtiön selvitystilaan nopeasti, sillä osakeyhtiöiden kuten muidenkin yritysten vahvuudet ja menestykset lähtevät työntekijöistä ja heidän motivaatiosta, kannustuksesta, huolehtimisesta sekä lujasta johtajuudesta.

Suomi nimisessä "osakeyhtiössä" työntekijä - so. kansalainen voi monin paikoin huonosti, koska meneillään on jatkuva "YT-neuvottelu" kuinka yhteisöön kuulumisen oikeuksia jaetaan ja mahdollisuuksia järjestellään. On perusteltua sanoa, että "Suomi osakeyhtiössä" on satoja tuhansia tipahtaneita, luopuneita ja osattomiksi jääneitä - tuo määrä on suurempi, mitä subjektiivisesti - sumean logiikan läpi katselevat - nykyhallituksen vastuunkantajat näkevät. Siinä mielessä Vanhanen on toimitusjohtaja tyyppiä, sanoaessaan haastattelussa tulos tai ulos -menetelmän olevan yksi instrumentti hallitustyöskentelyssä - olisiko juuri tuolla instrumentilla vieraantunut ja syrjäytynyt 300-400.000 suomalaista paitsioon ja tukiverkostojen ulkopuolelle? Toisaalta nykyiset oikeat osakeyhtiöt surutta ulkoistavat työt ja laittavat vanhat tekijänsä kilometritehtaalle - tässä Vanhasen ihastelemaan toimitusjohtaja sanaan rakastuminen voi olla kohtalokasta. Ei ne vaalipuheet, vaan hallitustyöskentelyn teot.

Lauantaiseurassa pidettiin lähtökohtana, että loppusuoralla ovat Keskusta ja SDP. Matti Vanhasta pidetään jo nyt valmiina jatkavana pääministerinä, vaikka Vanhasen sanoin yhtään ääntä ei ole annettu. Kansalaiset pitävät suurta valtaa käsissään, ja jo pelkästään perinteellinen "nukkuvien puolue" voi aktivoituessaan kääntää hallituskokoonpanon täysin ennakoitua vastakohtaisemmaksi. Liian aikainen "valtiomiesmäinen" ja galluppeihin tuudittautunut asenne voi kohtalokkaasti muodostua käännekohdaksi, sillä kansalaiset ovat oikeutetusti kerran neljässä vuodessa herkimmillään ja välittävät tuntonsa numeroina äänestyslippuihin. Paikkoja hallituksessa on vielä turha jaella, ei Keskustan eikä SDP:n.

YLE otti asenteeksi olla Vanhasen takana, siksi kiltti oli Lauantaiseuran haastatteluyritelmä [Hannu Lehtilä]. Keskustelusävy oli jo kumarrus vanhan siirtymiseksi uudeksi, minkään muuttumatta. YLE valitsi säilyttäjän roolin haastattelun juonnossa. Vasta kansalaiset ratkaisevat asetelmat. Onkin oletettavaa, että kansalaisten havaitessa puoluepolitiikan jyräysmenetelmät, kääntävät he selkänsä koko nykykaltaiselle puolueajattelulle - jo nyt käy suuri joukkopako puoluejäsenyyksistä.

Kansakunta valmistautuu kansalaisaktivismiin ja ohjaksien aktiivisempaan käsiin ottamiseen. Huomisen systeemeissä ei valittu hevonen juoksekkaan mielivaltaisesti, vaan jatkuvan seurannan ja vaikuttamisen myötä kansalainen ottaa suoravaikuttamisen menetelmät ohjatakseen valittujaan aktiivisemmin koko nelivuotiskauden.

Matti Vanhanen on säilyttäjä, joka on ulkoiselta habitukseltaan rehellinen julkiasussaan, puhe on selkeää miltei sisällyksetöntä tyypillispoliittista riskitöntä sananvalintaa. Kuinka helposti sanotut sanat muuntuvat jää laajemmalta nähtäväksi. Hyvänä esimerkkinä ajatusmielialojen muutoksesta oli Vanhasen toteamus Sipoo-Helsinki kysymyksen siirrosta sittenkin uudelle hallitukselle, nyt ei löytynytkään aikaa sen käsittelyyn edes toimitusministeriössä. Sipoo liikkeen saamaa laaja kansalaiskannatus - jopa Helsingissä, jossa tutkimusten mukaan enemmistö ei halua Sipoosta liitettäviä osia - muutti Vanhasen ajatukset pelkona äänten menetyksestä. Vanhanen on asettunut suuren Helsingin puolelle maanvaltauksessa pientä maaseutumaista kuntaa vastaan. Vanhanen otti Sipoo kysymykseen viisaan aikalisän. -- Kuinka paljon Vanhasen ajatukset ja teot muuttuvat, kun todelliset vaikeudet kasautuvat kansankunnan ohjastamiseen? Nythän tapahtuneet taloudelliset menestykset ovat johtuneet pitkälti hallituksesta riippumattomista tekijöistä.

Eduskuntavaalit lähestyvät ja kansalaiset siirtyvät uurnille - toivottavasti runsaslukuisina - valitsemaan itselleen ylimenokauden hallituksen, sillä vasta neljän vuoden kuluttua veri punnitaan. Seuraava nelivuotiskausi menee yliheittona vanhoilla taseilla sekä varannoilla. Uusi galluptodennäköinen hallitus ei tulle tekemään merkittäviä päätöksiä. Mikäli taas kansa antaa vahvan valtakirjan uudistajille, saamme erilaisen räväköitäkin päätöksiä tekevän hallituksen. Nyt ovat kuitenkin vastakkainen perinteellisyys ja miltei perinteellisyys - uuden kansalaisaktiivisuuden kausi eduskunnassa alkaa vasta neljän vuoden kuluttua.

Ilkka Luoma
KESKUSTELU ---- TIEDE


http://ilkkaluoma.blogspot.com
__________________________
Kuva:
DSC_4614.JPG.
17. elokuuta 2006, klo 14:57. Copyright by Ilkka Luoma 2006. Kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan tekstin yhteydessä.

Kuvalinkki:
--
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/400554958/ --

Kuvateksti:
Eduskunnan uudessa osassa heijastelee huomisen politiikan hoidon - siis yhteisten asioiden - uusi aalto. Kuinka hyvin täällä toteutuu kansakunnan perimmäiset tahtotilat, jäävät nähtäväksi. Nyt valitaan eduskunta ja seuraavien neljän vuoden aikana näemme kuinka toiveemme toteutuvat näissä vallan portaikoissa ja herrahisseissä. Tuleeko edustajistamme meidän palvelijoita ja työntekijöitä, kuten heille annetut valtakirjat pitäisivät määrittämän.