torstaina, syyskuuta 19, 2013

Filosofin kertosäkeet -Pekka Himanen

Medialta ja osin vilpittömästi ymmärtämättömältä kansalta pyyhkeet saanut filosofian tohtori, professori Pekka Himanen haastateltiin YLEn suositussa sunnuntai-illan Arto Nyberg -haastatteluohjelmassa.


[ … sielullinen pohdinta henkevyydessään ei ole paljoa nykyhallituksen toimenpiteitä tai niitä harvoja päätöksiä sävyttäneet. Rahvas on sen sijaan pohdiskellut elämän syntyjä syviä tilanteessa, jossa osalla menee hyvin, kuten ennenkin ja osalla vieläkin huonommin – monille yhteisenä piirteenä henkinen juurettomuus ja päämäärätön ajelehtiminen … ]

Niin kaunis on maa herkistää kertosäkeessään, viattomien lapsien todetessa luottavaisina isänmaata korkeine taivaineen. Tänään eivät ole muut korkeita kuin velka, työttömyys, hätä, yksinäisyys, erakoituminen, mielenterveyden luhistuminen ja nuorten tietämättömyys huomisesta.


Tänään pääministeri huutaa materiaalisen tuottokasvun hokemaa

Pääministeri Jyrki Katainen tilasi heikkona hetkenään filosofi Pekka Himaselta ”ilman isojen poikien lupaa” tulevaisuussuunnitelman – olihan Pekka kertonut oman elämänsä säkeistyksen alkaneen mummon siivousrupeamasta valtioneuvostossa – silloisen pääministerin todetessa jotain elämälle arvokasta 1]


Kansa riemastui

Kun kävi julki, että tähän mennessä olemattomasta sisällöstä on maksettu/ maksetaan 700.000 euroa – kahden vuoden työstä, jossa kuulemma seitsemän henkilöä tekee aivovoimistelua maamme uudelleen uljaaksi saattamisen eteen – osan tehdessä budjetuaallisesti ilmaista työtä – jopa puolet; näin kipristyy väkisinkin arkikansan huulilla kysymys:

Mitä Me saamme, maksettiinhan tuo työ meidän maksamista veroista – eikö meillekin kuuluisi antaa jotain?


Jää nähtäväksi

Sanotaan, että keskeneräistä työtä ei saa arvostella – näin se menee. Nyt onkin ladattu melkoiset paineet kansainväliselle filosofiryhmälle, jotta 'sininen kirja' muuttuu koko kansan kirjaksi ja oppikirjaksi Kataisen hallitukselle. Hallitushan ei ole saanut juuri mitään sellaista aikaiseksi, josta mitattavaa tulosta olisi kertynyt – vai onko niin, että tätä hallituksen työtä ei saa arvostella ennen valmistumistaan?


Entä jos Kataisen päämäärt eivät koskaan valmistu?

On olemassa vaara, että nykyinen sextetti kaatuu ja Himasenkin filosofoinnille laitetaan hiljainen piste – jo 'puoliväliriihessä', joka tilaamatta julkisteltiin väliraporttina. BlueBook sai tyrmäyksen kateellisilta professoreilta, siksi mehukas tämä Kataisen tilaus oli. Olisi mukava nähdä toimitussopimuspaperit ja mitä todellisuudessa tilattiin, vai jäikö filosofeille vapaat kädet määrittää huomista uutta uljasta Suomea?


Kerrotaan Himasen ymmärtävän

Himasen ”niin kaunis on maa” sekä mummon oppilauseet ovat yleviä, herkistäviä ja kansaa yhdistäviä. Mikäli oppilauseet ja huomisen viitoitus sävyttyy noiden arvojen pohjalta – on lupa odottaa jotain kaunista ja hyvää, mutta ratkaiseeko se talousongelmat?

Ehkä talouden ei pidäkään oijeta nykytavoitteeseen, sillä Himasen arvellaan kannattavan minimalismia ja kulutuksen puolitusta. Minimalismi pienentää materiaaliset talousongelmat myöskin puoleen. Ja mikäli Himasen oppilauseet totiselle arkikansalle säätää arvokeskustelun elämästä itsestään ja sen syvyydestä – on Himanen rahansa ansainnut.


Mitä se Elämä sitten on?

Jokainen sai geenipaketin syntyessään, sitä on hyvä säätää lähemmäksi elättävää ympäristöä ja luontoa. Nykyinen materialistinen kasvuhuuma-aikakausi on päättymässä 2] – ympäristökin läkähtyy. Himasen teesit voisivat ratkaista materiaalisen kilvoittelun henkisemmäksi ja otteeksi uteliaisuuteen, miksi olemme ja mitä meidän todella pitää tehdä, nyt kun eläkkeisiinkään ”aina vain lisää filosofialla” ei enää kerätyt rahat riitä.


Kataisen viimeinen floppi vai uuden alku?

Sanotaan, että Himanen on aikansa floppi, josta piti leipoa nuorin tohtori. Tohtoriksi ei moni pääse, eikä edes yritä. Valitsiko Pekka näin sen helpoimman tien – filosofian, jossa kukin voi lopulta olla mitä mieltä tahansa – ja kaikkia suuntauksia voidaan perustella hyödyllisiksi ja herättäviksi.


Näinkö on käynyt, että filosofian 3] sarka on loppuun kaluttu –

ja suurien kreikkalaisten jälkeen ei ole ollut kuin muutama eurooppalainen ja mystiset kaukoitäkiinalaiset. Meille lännessä rahan ja materialismin filosofiat ovat nyt määräävät tekijät. Kestääkö meillä kantti jatkuvasti huutaa lisää? Ei kestä, ei kestä kiinalaisillakaan 4] – ja syystä tästä Kiinan uusi johto nostaa heidän tuhansia vuosia vanhan opin ”elämästä” - kungfutselaisuuden uuteen arvoon 5], koska kasvua tavallamme ei voi loputtomiin jatkua!


Mikä olisi meille se oikea oppi?

Jos ymmärtäisimme suvunjatkamisen vastuun, velvollisuuden ja tämän päälle evoluution määräämän itsestään selvän jälkeläistemme kasvatusvastuun ja velvollisuuden siihen pisteeseen, josta lapsemme voivat valmiina jatkaa suvun geenipakettia – ikuisen elämän harmoniafilosofian mukaisesti.

Ei sen enempää elämässä – muu on oheis- jopa loiskiehuntaa arkisessa taivalluksessamme. Oliko Himaseen ja Kataiseen kohdistunut ehkä hätiköity kritiikki sittenkään floppi vai oliko tämä Pekan loiskiehuntaa – nähdään, kun pääministeri Kataisen tilaama työ saadaan sen maksaneen kansan käsiin.EXTRA
Saattosanat, jotka voisivat ansainnututtaa nuo puhutut 700.000 euroa ---

Jos Pekka Himanen saa opetettua ja koulittua pääministeri Kataisen ymmärtämään, ettei kasvu ole se ydin – eihän loputon kasvu ole edes mahdollista, vaan ydin on toimeliaisuus , yhtenäisyys ja Kataisenkin voimakkaasti esittämä työ, työ ja työ.

Lisäksi, jos Pekka saa miltei arkityötä tekemättömän Jyrkin avaamaan silmänsä arkikansan arkihuoliin sekä näkemään mitä on tavallisen kansalaisen työ, työn menetyksen uhka, työttömyys ja osalla kansasta loputtoman kamppailun rahan riittävyydestä – voisipa Pekka palkkionsa johdattelemana jopa ymmärrytyttää Jyrkiä, että hän voisi alentaa mallin vuoksi pääministerin palkkaansa vaikkapa 8,8 prosentilla.

Mikäli hallitus vielä ymmärtäisi lasten nykyisyyden ja tulevaisuuden yhteiskunnan tulevina rakentijina ja ongelmien ratkaisijoina – kun nyt kerätyt vuosieläkevaratkaan eivät enää riitä keräysvuoden eläkkeiden maksuun …

Kovaksi keitetty oikeistokokoomuslainen politiikka on tiensä päässä – sellainen kansakunta ei ole voimakas, joka ei omia heikompiaan huolehdi. Väkevimmät kansakunnat huolehtivat aina omansa – olivat sitten heikkoja tai vahvoja.

On suuri kunnia ja inhimillisyys huomioida vajavaiset ja jälkeenjääneet. On voimakkaille kunniaksi ja yhteenkuuluvuudelle väkevyydeksi osata nähdä inhimillisyyttä – me kaikki emme jaksa yhtä paljon, tosiasia on se, että osan meistä on oltava vahvempia 6], … heikompia tukien. Mikäli tämä olisi osa Pekka Himasen filosofiaa, saisi se loppuraportin myötä myös kansakunnan hyväksynnän, sillä nyt ei pääministerin hyväksyntä riitä.

...
Presidentti Urho Kaleva Kekkosen viimeinen Uudenvuodenpuhe 1981 – viimeinen voimamies ja karisma, jota kansalaiset arvostavat tänään – ja moni kaipaa valtiovallalta sellaista otetta, mikä oli Urho Kekkosen malli yli 20 vuoden ajan ~ http://youtu.be/EcTAB8FlL3M - [yt]...
VIITTEET
*] Haastattelija Arto Nyberg nimenomaan painotti tätä otsikon sitaattilausahdusta – kuten Arto myös ääneen totesi, että siivoojamummon kertomus ansaitsee toisenkin pohdinnan …
1] Himasen mummo oli ollut siivoamassa valtioneuvostossa pääministerin virkahuonetta – ja pääministeri X oli yllättäen tullut työpaikalleen … illalla. Oli pyytänyt anteeksi siivoojalta häirintäänsä ja painokkaasti ilmaissut, että teidänlaiset sydämestään työtä tekevät pitävät yhteiskuntaamme pystyssä ja kaiken työn olevan yhtä arvokasta – tämä oli tehnyt suuren vaikutuksen nuoreen Pekka Himaseen. … Kukahan oli tämä pääministeri ja kertoiko Pekka tämän tarinan Jyrkille ennen kilpailuttamattoman tilauksen varmistumista?

4] Kiina kokee kaikki meidän aiemmin kohtaamat ongelmat? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/kiinan-talous-kohtaa-meidn-aikaisemmat.html -

6] Kansallista sinivalkoista väkevyyttä edustaa jo viimeiselle iltahuudolle poistunut Mannerheimristin ritari, jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth ~ http://youtu.be/9URb-TjvoHw - lisäkirjoitus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/tasavaltamme-presidentin-arvomaailma.html -
...
Ilkka Luoma
...
Niin kaunis on maa
Kari Rydmanin säveltämään ja sanoittamaan lauluun sisältyy surullinen tapahtuma, kun Rydmanin oppilas oli menehtynyt jäätyään auton alle 1970 -luvulla …
Sent

Sent: Monday, April 15, 2013 9:46 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - " ... että ehdimme kuulemaan kertosäkeen" -Arto Nyberg haastatellessaan filosofi Pekka Himasta
...


OT
... että ehdimme kuunnella kertosäkeen” *]


ALUS
BLOG17162 – IL
---15042013---T

Syrjäytyneiden hätähuuto!

Syrjäytyneitä on enemmän kuin koskaan – ja he myös näkyvät. Todellisia työttömiä 1] on useammassa perheessä kuin ikinä. Yksinkertaiset työt ovat automatisoidut 2] kiihkeän kustannuskilpailun vuoksi tai sitten ulkoistettu halvempien toverien maihin. Nyt on alkanut palkkojen eli osaltaan kokonaiskustannuksien kiihkeä alasajojahti 3].

Aivan tavallinen arkisuomalainen kipristelee, vaikkakin reilusti yli puolella menee niin hyvin, ettei koskaan ole ollut näin suurta ostovoimaa käytettävissä. Mielenterveysongelmat kasvavat, nuoriso erkaantuu yhteiskuntajärjestelmistä ja vanhukset muumioituvat yksinolossaan yksiöihinsä, vaikka tilillä on keskimäärin enemmän rahaa kuin koskaan.

Missä mennään Suomilaiva ja -neito, kun materiaalinen hyvinvointi on huipussaan, ja silti henkinen vahvuus ja väkevyys hiipuvat – on vain vallaton pyrky materiaalisia resursseja kysyvään näyttö- ja vertailutalouteen 4]. Sairastaako mieli vai onko yhteiskuntahengenahdistus, kun ei ole päämäärää 5] eikä tietoa kuin luottamustakaan kuka meitä johtaa 6].


Kriisitilanteet vaativat johtajaa, johon luotetaan

Olemme menettäneet kaiken sen, mikä nosti maamme ahkeruudella, työllä ja luottamuksella kuin nöyryydellä uskoon paremmasta, jossa oli myös päämäärä. Meille on nyt jäänyt, liian monille, vain sairaus, sairaus kun mieltä ahdistavat näköalattomuus ja ajelehdinta eurooppamerellä, missä liian monet laivat kulkevat päämäärättömästi ilman kapteenia … elämme mielenterveyden järkkymisvuosia --- tämän hinnan maksavat ne nuoret, jotka ovat ottamassa esiintuloa 7]radikaaleillakin päämäärillä.


VIITTEET
1] Työtön on uhka yhteiskuntarauhalla ja näin pitääkin olla? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/139319-tyoton-on-altis-vaikutteille - [US_P/il]
2] Automatisoimme itsemme palvelemaan toinen toisiamme! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148338-automatisoimmeko-itsemme-tyottomiksi - [US_P/il]
3] Palkka on dynaaminen talouselementti ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/03/rahan-mrll-ei-ole-vli-kunhan-sit-on.html - [BLOG/il]
4] Näyttö- ja vertailutalous – huomisen aivokapina evoluutiona ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/evolutiivinen-aivokapina-nyt-riitt - [AL/BLOG/il]
5] Maallista hyvinvointia tärkeämpää on hyväksytty päämäärä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/11/maallista-hyvinvointia-trkemp-on-aika.html - [BLOG/il]
7] Kokoomusnuoret avasivat kansallisen pelin ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=957810 - [IL/Kesk./il]
...
Mitä me kirjoitimme jo vuosia sitten, kun mielenterveyden ongelmat pintaantuivat moniin perheisiin, kun jaksaminen oli loppumassa – eikä maallisen ostovoiman perässä jaksettu enää juosta


[2006] Mielisairaala kutsuu, mutta ei kaikkia!

1950- ja 60-luvuilla oli runsaasti työpaikkoja, joihin pääsi yksinkertaisellakin osaamisella työhön. Työt olivat teollisuuden ja palveluiden aputöitä, jotka olivat osana kokonaisuutta välttämättömiä, mutta joiden tekijäksi kelpasi yhteiskunnallisesti "lahjattomampikin" ihminen. 40% mielisairaaloiden asiakkaista hakeutuu vapaaehtoisesti hoitoon. Työtehtävien vaativuus kasvaa nykyaikana entisestään.


Suomi on sairaanhoidossa vielä maailman huippumaita

Suomessa huolehditaan myös mielisairaista kapasiteetilla promille koko kansakunnasta. Säästö- ja juustohöyläpolitiikka vie kuntia, kuntainliittoja ja sairaanhoitopiirejä ahtaalle, jolloin kotiinlähetyksistä kohoaa uutisoinnin aihetta traagisina otsikoina.

Nykymallisessa markkinataloudessa myös mielisairaanhoito on hinnoiteltu ja pelissä on tavoiteasetanta. Veronmaksajat vähenevät Suomessa ja eliniänodote kasvaa entisestään. Ihmiset ikääntyessään yksinäistyvät ja erakoituvat kaupunkikaksioihinsa. Hoitotarve kasvaa psykiatriassa.

...Yleislääketieteen hoitopäivän (somatiikka) hinnaksi on määrätty 1150 euroa per päivä. Psykiatriassa se on 630 euroa. Mielisairaaloissamme vuodepaikoista on n. 75% aina käytössä. Ihmiset tarvitsevat stressin, burn-out -ilmiöiden, yleisen jatkuvan huolen ja kiristyneen perhe-elämän vuoksi enemmmän päivystyskäyntejä hinnalla 110-273 euroa per käynti.

Sairaidemme joukossa on myös "lopullisesti menetettyjä" ja yhteiskunta joutuu vakavimman toden eteen, koska päätökset on tehtävä myös heidän osaltaan.

Sukulaiset ovat etääntyneet iän myötä,

kunnes yksinäisyys kohtaa ja ainoaksi elämän helpotukseksi koituvat mm. mielisairaalat. Samalla tavalla "normaalit" ihmiset hakeutuvat apteekkiin, pankkiin ja lääkärin vastaanotolle puhekaverin puutteen vuoksi. Monet "mielisairaiden" kontaktiotot olisi voitu välttää vastuullisemmalla sukulaishuolehdinnalla. Kaukoidässä kolmannen polven lapset saavat arvokasta elämänkokemusta isoäideiltään ja -isiltään.

...Työ vaatii tai halutaan vaativan nykypäivänä yhä enemmän;

miltei tehtävä kuin tehtävä, niin kolmen kielen osaaminen, kansainvälinen businesskokemus, 15 vuoden työkokemus ja alle 35 vuoden ikä; näitä tavoitteita ei monikaan täytä ja kummallinen dilemma: työvoimapulan ja työttömyyden yhdistelmä on tosiasiaa.

Me ihmiset emme ole samasta puusta, vaan olemme yksilöitä ja kaikki eivät jaksa ponnistella, pyrkyröidä, taistella ja kyynärkikkailla itseään nykymaailman markkinamekanismimenestyjien joukkoon. Osa "palaa henkisesti loppuun" ja hakeutuu hoitoon pettyen omaan "osaamattomuuteen".

Arkipäivän arvostus voisi kohdentua myös kädentaitoihin 8], jolloin "business- ja virkamieskikkailua" osaamattomat hiljaisemmatkin itseään vähemmän tyrkyttävät saavat tehtäväkuvan, josta saa osallistumisen ja yhteisöllisyyden tyydykettä. On muitakin mittausmenetelmiä kuin optiolauenta, urakkakorvaus ja nuolaisulisä.


Nopeammin tuottaviksi – veroja on pakko saada!

Tänä päivänä uudet psyykelääkkeet palauttavat veronmaksajiksi akuuttipotilaita 2-4 viikon "hoitokierrolla", rivakammin kuin ennen. Pitäisi olla muitakin keinoja kuin lääkepumppaus. Yhteiskunnalle olisi edullisempaa järjestää osallistuvaa työtä, miltei mitä tahansa, kunhan ihmiset pääsevät takaisin yhteiskuntaamme tuoden hyödylliseksi kokemisen tunteen tekijöilleen.


Mielenkiinto on liiaksi kohdistunut henkilökohtaisen tulon valvontaan,

huomaamatta, että ympärillä hätä ja tarve kasvaa heikentäen pitkällä aikavälillä myös "terveiden" elinoloja. Tänä päivänä kansalaisille tuputetaan ”Lennä Matti, lennä” -elokuvaa muistutuksena ihmisen julkihädästä unohtaen kaiken sen glamourin ja kansallistunteen mitä nuori Matti Nykänen aikoinaan Suomen kansalle antoi maailman kautta-aikojen parhaana mäkihyppääjänä.

On tekojen aika.VIITE

...Ilkka Luoma


Aiheeseen kaikesta huolimatta hyvin sopiva musiikki, joka hurmasi Kiinassa vuosikymmenet sitten – Kiinassa on päämäärä ja tällä musiikilla on myös päämäärä ~ http://youtu.be/V4HHx8SAE8E - [YT_Jean Michel Jarre, Concert in China 1981]...
ALUS
BLOG 22 900 | 2 074 - IL
---13092013---doc.: mielenterveys_hyvinvointi_13092013.doc – OpenOffice.org Writer770 | 7264 

keskiviikkona, syyskuuta 18, 2013

Lastensairaala yhdistää kansallista yhteenkuuluvuutta

Lapset herättävät; vieläkin enemmän myötätuntoa sytyttää lasten vaikeat sairaudet. Pienet lapset ovat ilman yhteyttä aikuisten maailman ahneuteen ja ”ympäristösairaaseen” kulutusjuhlaan, mitä näyttö- ja vertailutaloudessa 1] elävät vanhemmat harjoittavat. Saimme juuri lukea epävirallisen Björn ”Nalle” Wahlroosin elämänkerran ja kansalaismielipiteen … 2]

Elinkeinoelämä suitsuttaa kauniisti ja kylmän lämpimästi hanketta, jossa maailman parasta lasten sairauksien hoitoa harjoittava yhteiskuntamme on hylännyt hoitopuitteet ala-arvoiseen kuntoon – on perustettu yksityisvetoinen säätiö rakentamaan maailman parasta lastensairaalaa. Samalla saatiin oiva näpäytysmahdollisuus poliittiselle päätöskoneistolle … [PRIMA 4/ 2013 – siv. 18] 3]

Elinkeinoelämän suurpääomahallinta Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlinin kasvoin on harvinaisesti lähtenyt mukaan niin yhtiönä kuin mahdollisesti myös henkilönä. Herlin toteaa, että yhteiskunnan poliittinen päätöskoneisto ei osaa priorisoida yhteisten verojen käyttöä.


10 prosenttia käyttää 60% resursseista

On myös uutisoitu, että 10 prosenttia väestöstä käyttää 60% kaikista sosiaalietuuksien käytössä olevista yhteisvarannoista (=kerätyistä veroista) – tämä on myös priorisointia. Emme lähde tässä enempi alleviivailemaan keitä nämä 10 prosenttia ovat. Elämä on lahja, joka on saatu kaikille – myös huono-osaisille; loimmehan keinovalikoimaamme inhimillisen aspektin.


Lapset ovat huomisen voima -

näin sanoi Antti Herlin, siksi hän lähti mukaan rakentamaan yhtiönsä ja omin varoin uutta lastensairaalaa. Nuoret ovat vieläkin läheisempi huomisen voima, ja onkin tyydytyksellä laitettava merkille, kuinka YLE – verovaroin toimivana yhtiönä rummuttaa teemaa - ”älä unohda nuorta4], sillä he olisivat ikäpyramidin lähin askel maksamaan vanhempiensa lisääntyviä sosiaali- ja terveydenhoitomenoja.

...
Onko lämmintä kapitalistia,

jolle ensisijaisena päämääränä on ollut pönkittää oma asemaa sellaiseksi, että sillä saa kaikua muusta yhteiskunnasta – joko huonoa kaikua niin kutsuttuna Lilius-syndroomana 5] tai sitten yhteiskuntakaikuna, kun Perussuomalaisia edustava eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Anssi Joutsenlahti lahjoittaa merkittävän summan sairaanhoitoon – vaalilupauksensa mukaisesti. Näyttävää poliittista manipulaatiota, vai?


Ennen vanhaan olivat omistajapatruunat,

jotka järjestivät tehtaidensa työväestölle asunnot, juoksevan veden, jalkapallojoukkueen sekä työn aina eläkkeelle saakka. Oli vastuu ja rahalla oli kasvot. Patruunat asuivat kartanoissaan liki tehtaita – näin valvoen tovereita ja tuotantoa. Patruuna oli tehtaan lattioilla kävelevä omistaja – ei jossain sijoitusyhtiössä tai eläkerahastossa oleva yksilöomistaja/palkollinen renki – kasvottomana kupongin leikkaajana. Pitäisikö omistusrakenteisiin tehdä poliittisesti radikaalit uudistukset?


...
On varmaa, että Suomi ja suomalaiset lapset saavat lastensairaalan,

joka tulee hakemaan vertaistaan – näin on hanketta vetävä tunnetun perheyhtiön jäsen – Anne Berner päättänyt. Voimme olla varmoja, että hänen kauttaan nk. pääomapiirit lähtevät voimallisesti mukaan – se on kunniakysymys ja samalla osin tahriintuneen kilven kiillotus. Kuinkakohan paljon lopulta hankkeeseen sijoittuu yhteiskunnan priorisointirahaa?


Ilman pääomia ei nykymallinen markkinatalous toimi –

pitää olla rahaa, jotta voi edes startata, tarvitaan sijoittajia, kun velaksi ei anneta – ilman 150 prosenttisia takuita ja vakuuksia. Jos siirrymme vaihdanta- ja sopeumatalouteen, voisi syntyä mahdollisuus ilman pääomia alkavaan yritys- ja työtoimintaan. Nyt näin ei ole.


Nyt pääoma ottaa riskejä,

kaikki hankkeet eivät likikään onnistu ja pääomasijoittaja saa siipeensä. Katkennut siipi täytyy jotenkin korjata, ja se vaatii riittäviä voittoja, joilla aiemmat tappiot katetaan. Mikä on riittävä voitto – onkin filosofinen kysymys. Ahneus lisääntyy ja ansaitsematon ostovoima rikkoo kansantalouden perinnäisiä kaavoja.


TIETOISKU

Maapallolla elää yli seitsemän miljardia ihmistä, heistä kuusi miljardia on paljon köyhempiä kuin keskimääräinen suomalainen. Meille asiat ovat erittäin hyvin – ainakin ostovoimallisesti ja materiaalisesti.

Meillä eivät lapset kuole vanhempiensa välipitämättömyyden vuoksi likaisten jätevesien mikrobeihin – maailmalla kuoleen joka päivä – kymmenien vuosien ajan – 3400 lasta likaisten vesien mikrobeihin suoraan ja välillisesti – tämä asia ei kiinnosta suomalaista eikä myöskään meidän mediaa; onhan se meille niin kaukainen asia.


VIITTEET
2] Björn Wahlroosin värikäs epävirallinen elämä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149608-nalle-on-lahtoisin-apteekin-huuruista - [US_P/il]
3] EK:n pää-äänenkannattaja PRIMA -lehti ~ http://www.ek.fi/prima - [EK]
4] YLE – NuorilleNyt! ~ http://nuorillenyt.yle.fi/ - [YLE]
4] Kansakunta etsii juuriaan – olemmeko ajelehtiva kansa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/12/kansakunta-etsii-vaihtoehtoja-ja.html - [BLOG/il]
5] Lilius -syndrooma; Korkman: Kansakunnan luottamus kärsinyt … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/etla-evan-sixten-korkman-totesi.html - [BLOG/il]Ilkka Luoma
AL US
BLOGS 23253 | 2147 | 2534 – IL
---18092013---doc.: berner_lastensairaala_18092013.doc – OpenOffice Writer
595 | 5404

tiistaina, syyskuuta 17, 2013

Pojista miehiä - varusmiespalvelus

Pojista tulee miehiä” – näin sanotaan, kun lakiin perustuva asepalvelus on suoritettu. Nyt tytötkin voivat täysin vapaaehtosiesti mennä varusmiespalvelukseen, tasa-arvoa tämäkin. 30 prosenttia ikäluokista jää menemättä – lähinnä fyysisten ja henkisten ominaisuuksien vuoksi. Siviilipalvelukseen vaihtoehtona menee yllättävän harva – koetaan, että armeija on ikäänkuin velvollisuus – on ollut ja aina tulee olemaan.


Ihmiskunta tarvitsee sotansa,

on naivia olettaa ikuisen rauhan koskaan saavuttavan meitä. Niin kauan kuin kilpaillaan, syntyy erimielisyyksiä – ja eskaloituessaan sanoja pidemmälle, tartutaan toiseen kiinni ja lopulta aika-ajoin koittaa suurempi yhteenotto – edellinen oli vain noin 70 vuotta sitten – vuosina 1939-1945. Tämän jälkeen on maailmalla käyty sotia jatkuvasti, usein USA yhtenä osapuolena; maailmanpoliisina.


Suomessa nuoriso on istunut itsensä monien osalta tietokoneiden ääressä ylipainoiseksi. Varusmiespalvelus antaisi hyvän mahdollisuuden sopusuhteistaa fysiikkaansa kuntoa kohentavilla metsämarsseilla, samalla tulisi opittua erätaitoja sekä joukossa olemisen yhteenkuuluvuutta. Vastuunotto ja -kanto voisivat kehittyä vastaamaan sitä tarvetta mitä nyky-yhteiskunta edellyttää.


Varusmiespalvelus on osa suomalaista identiteettiä,

kun muut kansallistunteemme osiot ovat ajan myötä maallistumisen kautta haalistuneet. Rahapulan vuoksi varusmiespalvelusaikoja on lyhennetty – näin ei pitänyt käydä, vaan niitä olisi pitänyt pidentää. Miehistölle 12 kuukautta ja varusmiesjohdolle 15 ja 18 kuukautta. Nythän moni nuori ajelehtii, useitakin vuosia; ollaan hukassa, kun ei tiedetä minne suunnataan. Ehkä tehokas suuntautuminen armeijassa helpottaisi oman uran löytymistä?

Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton valtio; emme tarvitse, emmekä halua Natoa *], mutta itärajan olemme oppineet ja tiedämme siihen liittyvät mahdollisuudet 1]. Presidentti J.K.Paasikivi sanoi jo aikoinaan, että ”tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku”. Tähän viisauteen kuuluu riittävän vahva maanpuolustuskyky – sen kaikilla rintamilla.

Mikä on Sinun maanpuolustustahtosi?

...
*] Nato pohdintoja vuosien varrelta ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/asiasanat/23/nato - [US_P/il]Miten me kirjoitimme vuosia sitten, kun amiraali Juhani Kaskeala oli puolustusvoimiemme päällikkö ---

[2006] YLE haastatteli puolustusvoimien komentajaa, amiraali Kaskealaa saadakseen selville mikä erottaa Suomen ja Ruotsin erilaiset näkemykset mm. itäisestä uhasta. Suomen mies auttoi jo Ruotsin vallan aikana kuninkaan joukkoja antamalla silloisiin suurvaltasotiin hakkepeliittoja, jotka tunnettiin sitkeinä ja uskollisina taistelijoina. Ruotsi otti 1939-44 hoitoonsa sotalapsiamme pois vihollisen lentopommien alta.
Amiraali Kaskeala hyvin perustellusti selosti Suomen tarvitsevan ensinnäkin varusmiesarmeijan, kuin myös osallistumisen rauhaan saattamistehtäviin ulkomaille. Suomessa ei pakote ketään turvaamaan rauhaa tai myöhemmin ammattisotilaina ratkomaan konflikteja. Suomi on jo nyt tunnettu ja luotettava kumppani, lisäksi sotilaamme nauttivat suurta luottamusta eri osapuolien taholta.


Nuorisomme ei kaihda armeijaan menoa,

se on sukupolvien ajan ollut kunniakysymys ja velvollisuus niin tätä päivää kuin historiaammekin kohtaan. Ruotsi käyttää runsaammin rahaa armeijaansa, vaikkei se pysty mobilisoimaan kriisin hetkellä yhtä merkittävää miesvoimaa.

Suomen on luotettava omiin kykyihinsä ja kansalaisemme laajasti kannattavat varusmiespalvelusta sekä riittäviä määrärahoja pitääksemme uskottavaa puolustuskykyä yllä. Suomi on jäänyt aiemmin yksin ja me emme voi luottaa kuin itseemme. Edesmennyt Isänmaamme sinivalkoinen omantunnon ääni jalkaväen kenraali ja Mannerheim-ristin Adolf Enhrnrooth 1] kertoi vain suomalaisten itse puolustavan parhaiten maatansa. Hän tiesi mistä puhui.

Maailmassa on aina konflikteja,

aina löytyy eripuraa kuinka öljy, vesi tai ruoka jaetaan. Suomalaiset ovat YK-tehtävissä 2] hyvin arvostettuja ja heidän palveluksiaan pyydetään enemmän mitä voidaan antaa. Suomi on antanut Euroopassa asukaslukuunsa nähden suurimman panoksen kansainvälisiin rauhantehtäviin ja huomattavasti enemmän kuin Ruotsi.


Sotilaallinen tyhjiö houkuttelisi vieraita reviirillemme

Tulevaisuudessa hyvin koulutetut sotilaamme voisivat olla kaikkien arvostamia oikeudenmukaisia sotilaita apuna niin luonnon katastrofeissa kuin ihmistenkin välisissä konflikteissa. Turvaamisoperaatiot ovat vapaaehtoisia ja maastamme löytyy kansallista henkeä lähteä hoitamaan näitä uhrejakin vaativia tehtäviä.

Huomenna upseerimme ja sotilaamme voivat olla arvokas vientituote; rauhanturvaaminen voisi olla tavaramerkkimme maailmalla ja se vaatii uskottavaa taistelu-, koulutus-, ylläpito-, kalusto- sekä varusteoninaisuuksia.

Amiraali Kaskeala puhui Suomen kansan enemmistön kannatuksella

Suomen on syytä pitää varusmiesarmeija myös idealla: armeija tekee pojista miehiä. Armeijamme potee jatkuvaa rahanpuutetta, vaikka kansalaisilta kysyttäessä he antaisivat suuremman tukensa uskottavan puolustuksen kohentamiseksi. Toivomme amiraali Kaskealalle voimia ylläpitää keskustelua yllä. Suomi tarvitsee vahvan armeijan, emme tarvitse Nato-kytköstä, nykyinen yhteensopivuus riittää.


Suomen armeijalle on hankittava heidän tarvitsemat aseet, ylläpitokyky, huolto sekä koulutus, myös reservin osalta. Suomen on saatava omat erikoisjoukot nykypäivän nopeatempoiseen konfliktihallintaan sekä kaikki kyvyt vastata myös tietotekniikan mukanaan tuomiin haasteisiin. Eduskuntavaaleissa kansa voi sanoa sanansa mielipiteenään Suomen puolustusvoimista.

Todenhetkellä me voimme luottaa vain itseemme ja kykyihimme.


Ilkka Luoma
AL – US
BLOG 22 947 | 2 081 - IL
---14092013---


doc.: varusmiespalvelus_14092013.doc – OpenOffice.org Writer


680 | 6145

NOKIA - uusi rynnistys maailman kärkeen!

Oliko Microsoftilta ”lainassa” ollut Stephen Elop agentti, joka kävi noutamassa Nokia puhelimet, kun Bill Gates ei aikoinaan saanut ystävällistä vastakaikua Jorma Ollilta, kun vuosituhannen vaihteessa Nokiaa kosii ms-leiriinsä? Muistamme myös Ollilan nostaneen Nokian maailman suurimmaksi ajoilta, jolloin Nokia oli miltei selvitystilassa.

Saattoi Elop ollakin agentti. Nousussa olevan (?) Asha ja Lumia markkinoinnin ennustettu ~15 mrd euron vuosiliikevaihto, pienellä voitolla, meni nyt 5,44 mrd eurolla – paljon tai vähän, ennustaminen on vaikeaa. Oliko niin, että ei löydykään riittävästi kehitysmaaihmisiä ostamaan halpispuhelmia – vaan hekin haluavat paljon puhuttuja älypuhelimia, mitä ne muuten ovat?


Jos kauppa toteutuu kenen kanssa tahansa, jää verkko-osaajana Nokia suureksi voimatekijäksi isolla kassalla. Viimeistä korttia emme todennäköisesti ole nähneet – odotamme loogisesti Huawei/ZTE:n vastavetoa, joka voi olla tarjous korkeampana tai ilmoitus halusta ostaa koko yhtiö. Voimme olla varmoja, että ennen Microsoft julkistusta neuvotteluja on käyty Kiinan suuntaan – unohtamatta Lenovoa.


Jos nyt Nokia luopuu päätelaitepuolesta –

avaa se mahdollisuuden liputtaa avoimesti bulvanoidun Jollan menestystä – ellei peräti osteta tuo Nokiasta karannut osaaminen verkkonokian haltuun – saadaan ikäänkuin uusi ”apple” - alkaen pienestä, mutta suuntautuen tarkoin valitulle markkinasegmentille.


Microsoftin elämänkysymys

Microsoftille tämä on suurempi kysymys kuin jäljelle jäävälle Nokialle. Ms on pöytäkoneohjelmisto-tuotekehittäjä alkujaan, ja mobiliteetti on jäänyt jalkoihinGooglen ja Omenan tallomaksi. Pöytäkonefilosofia katoaa taskulaitteiden ja seinänäyttöjen rynnistäessä maailmanverkoksi.


Todellinen äly syntyy vasta siitä,

kun taskulaitteeseen integroituu kaikki se mikä on lompakoissamme + terveydentilavalvonta – on myöskin havaittavissa 'pilvistyvää', kun verot ja kulutuskäyttäytymisemme reaaliaikaistuvat (nämä tarvitsevat jatkuvan läsnäolon teknologioita).

Älyyn vaaditaan lisäksi verkkoälyä ja yhdistettäessä esimerkiksi siemensitön verkkonokia kiinalaisen Huawein kanssa – syntyy jälleen maailmanmuskeli ohjailemaan globaalia verkkoälyä – tässäpä pähkinä amerikkalaisten kansallisen turvallisuuden NSA:n vakoiluosastolle!


...
Voimme olla Suomessa turvallisin mielin,

parhaat nokialaiset saavat jatkaa töissänsä – olemmehan maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa ja kokonaispalkkakustannuksemme ovat tuotokseemme nähden sangen korkeat.


Tuotekehitys ja henkinen suunnitteluvoima ratkaisevat
[ … Jorma Ollila osasi lietsoa aikoinaan nokiahekeä – oli myös dreamteam, joka on sittemmin hajonnut ja osin mahoutunut ...]

Voimme olla varmoja, että verkkoliiketoiminta on vasta kehityskaarensa alkutaipaleilla – on nimittäin paljon matkaa esikuvaansa - ihmisen aivoihin ja hermoverkkoon. Saattaa olla, että mobiilien päätelaitteiden ja itse niitä ohjaavien verkkojen integraatiokin on kehityksensä aamussa.


Paljon tulemme näkemään –

kiintoisaa on nähdä pörssikehitys Nokian osakkeella – nouseeko neljään euroon ja kuinka moni realisoi pikavoittoja, ja pienen laskukauden jälkeen ostaa tilalle entistä ehomman Nokia salkun, sillä luopumalla päätelaitebusineksesta Nokia on jälleen väkevä, voittoisa sekä uudessa alussansa sopivan ”pieni” …EXTRA

Nokiaa tuutin täydeät vuosien saatossa ---
LINK ~ BLOG/il - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/search?q=Nokia - (BLOGSPOT]
LINK ~ BLOG/jon - http://jontikka.blogspot.fi/search?q=Nokia - (BLOGSPOT]
Ilkka Luoma


Sent
Sent: Thursday, September 05, 2013 12:27 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Terhakoituva Nokia
...

Terhakoituva verkottaja Nokia
ALUS
BLOG 22 555 | 2018 - IL
---03092013---


doc.: nokia_03092013.doc – OpenOffice.org –
415 | 3720