torstaina, syyskuuta 20, 2007

Kouluttaminen vaatisi erityisesti luontoarvoja, henkisyyttä ja inhimillisyyttä-


( Savonlinnasta ollaan viemessä opettajien koulutusta pois alueelta, joka luonnostaan voisi houkutella parhaita resursseja )

Tunnetusti ikäluokat ovat pienentyneet. Peruskouluihin astuu vähemmän koululaisia kuin aikoina jolloin mm. Savonlinnaan perustettiin opettajien koulutustoimintaa. Savonlinnassa laitos on sittemmin toiminut Joensuun Yliopiston alaisuudessa. Savonlinnalla on pitkät perineet opettajien kouluttamisesta - tätä perinnettä ei tule katkaista!

Savonlinna on yksi luontoarvoiltaan kauneimmista kaupungeista - Savonlinna on puhtaiden vesistöjen ympäröimä jono saaria, joissa on hyvä asua, yrittää ja tehdä työtä. Myös opettajat, jotka opettavat uusia opettajia ovat viihtyneet rauhallisen, viihtyisän ja puhtaan luonnon keskellä. Savonlinna on luonnostaan virikkeellinen paikkakunta asua, jossa kaikki tarpeelliset palvelut ovat ruuhkattomasti "kivenheiton" päässä.

Virikkeellisyys itselle, lapsilleen ja koko perheelle on yksi huomisen pehmytarvoista päätettäessä uutta asuinsijaa ja sijoittumista. Savonlinna on ympäristöltään houkutteleva alue. Savonlinna voisi innostaa opettajien koulutusalan huippuosaajia pois suurien kaupunkien ruuhkista, saasteista, melusta ja jatkuvasta mieliä riipivistä kiireistä.

Mikäli tilastot osoittavat, että opettajia tarvitaan huomenna vähemmän - on viisasta reagoida tähän säätämällä opettajakoulutuksen aloituspaikkoja, tai sitten voimme kouluttaa osaavia opettajia myös muiden maiden tarpeisiin - opetettavaa riittää maailmalla; tiedon määrä kasvaa koko ajan ja "tietämättömyyttä" on tunnestusti myös "osaavissakin" piireissä :-)

MIkäli opettajien koulutusta halutaan taas keskittää tehokkuus - ja laatutavoitteiden vuoksi, onkin syytä harkita vakavasti, olisiko Savonlinna yksi näistä opettajien koulutuksen keskuspaikoista sen houkuttelevuusarvojen vuoksi - niin opettajia kuin oppilaitakin ajatellen.

Perustakaamme Pro-Savonlinna Opettajia Kaikille -liike vastustamaan opettajakoulutustoiminnan lopettamista/ siirtämistä Itä-Suomen helmestä - vesistöistään, selistään ja loputtomista saaristaan tunnetusta Savonlinnasta.

Aihe on tärkeä myös muulle pääkaupunkiseudun ulkopuoliselle suomalaisittain suurien väestökeskittymien ulkopuolisille alueille. Huomisen kehitystä ei ole yksinomainen ydinkasvukeskuksien tukeminen - huomista on harkittu ja harrmoninen hajautus koko maan alueelle. Nykypäivän tietoliikennetekniikka on kutistanut välimatkat, yhteydet ja osallistumisen verkottumisena kaikkialle - minimiinsä.

Vastustakaamme opettajankoulutuksen lopettamista ja siirtämistä Savonlinnasta. Päinvastoin tukekaamme ympäristöarvojen kehitystä houkuttelemaan parhaita resursseja opetustyöhön yhteen Suomen ympäristöltään mielenkiintoisimmista asuinalueista.

"Luonnostaan virikkeellinen opetus luo huomisen tarpeiden tunnistamisen opettajia ylihuomisen kasvaville haasteille"

Linkki adressiin, jossa ilmaisen tukeni Savonlinnalle kamppailussa opettajien koulutuksen pitämiseksi Savonlinnassa ja sen edelleen kehittämiseksi:
http://www.adressit.com/opettajia_savonlinnasta

Linkkikokoelma:
http://sokl.joensuu.fi/ [ Savonlinnan opettajankoulutuslaitos ]


Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com