lauantaina, syyskuuta 14, 2013

USA:lle vastavoima Kiinasta

USA:n presidentti Barack Obama julisti 1] USA:n hyökkäävän ja antavan rangaistuksen Syyrialle – ilman täyttä todisteen varmuutta. Muistamme hyvin Irakin hyökkäyksen alla esitetyt USA:n tiedusteluvalheet – jopa YK:n päämajassa, tämän yleiskokouksessa – silloisen puolustusministeri Colin Powell´in suulla. Nyt Obama perääntyy ja säilyttää kasvonsa, kun siirsi lopullisen päätöksen Yhdysvaltojen kongressille. Obama ei ollutkaan varma todisteista ja Kiinan ja Venäjän reaktioista 2].


Miksi USA ottaa itselleen maailmanpoliisin tehtävät ja valtuuttaa itseään tekemään tuho- ja rangaistusiskuja ”jukuroiville valtioille”? Miksi USA yleensäkin on niin hanakka puuttumaan toisten itsenäisten ja suvereenien sisäisiin asioihin? Onko USA tullut epävarmaksi, kun Kiina rynnii nyt omalla vuosisadallaan maailman veturiksi – kautta-aikain maailman väkirikkaimpna valtiona.

Venäjä hioo sanansäiläänsä, koska sapelit eivät ole vielä terässä – entinen suurvalta halajaa rooliansa takaisin 3] – ja tuo rooli tulee todeksi, jos Venäjä liittyy Kiinan rinnalle – tätä Obama pelkää eniten; maailman suurin raaka-aineaitta ja tehokkain tuotantokone jos yhdistävät voimiaan, jää niin USA kuin EU:kin kakkosviulun soittajaksi? 4]


Kiina ei halua yksin mitään maailmanherruutta,

sillä jo nyt oikeusjutustaan tapetilla oleva entinen Kiinan kauppaministeri Bo Xilai ( entinen Chongqing´in pormestari) sanoi jo Kiinan Kulosaaren suurlähetystössä järjestetyssä yksityistilaisuudessa, että yksikään valtio maailmassa ei olla määräävässä asemassa – vaan maailma on yhteinen, ja jokainen itsenäinen hoitaa omat sisäiset asiansa, ollen puuttumatta muiden vain itseään kohdistuviin tekoihin …VIITTEET
1] Kuka sitä Syyrian sotaa oikein lietsoo? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=952149 - [IL/il]
2] Torjuvatko venäläiset amerikkalaisten risteilyohjukset? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148194-venalaiset-ohjukset-syyriassa-torjuvat - [US_P/il]
2] Torjutaanko amerikkalaisten ohjukset venäläisiltä sotalaivoilta? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=953556 - [IL/il]
3] Venäjä löytämässä kadonneen suurvaltamahtinsa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/venj-lytmss-kadonneen-mahtinsa.html - [BLOG/il]..
[2007] Miten me muotoilimme maailmanjärjestystä jo vuosia sitten, kun oli havaittavissa Kiinan systemaattinen nousu maailman huipulle talousmuskelina ja hervottoman suurena ympäristöongelmien kasvulähteenä 5] – osuimmeko oikeaan kysymällä

Tarvitseeko koko muumaailma USA:n rinnalle vastavoimaa, joka tasoittaa voimasuhteita ja luo elinoloharmoniaa kiihtyvään kansainväliseen kilpailuun ja liiallisten ostovoimakeskittymien purkamiseen?


Kiina sai starttikehoituksen jo edesmenneen Kiinan suuren miehen Deng Xiaoping´ in kehotteena rikastua - näin tuli annettua maailman historian suurimman mobilisaation komento. Jälkipolvet voivat sitten miettiä 50 vuoden kuluttua, mitä tämä kehote sai aikaan.

Viimeinen eletty vuosisata oli eurooppalaisten ja amerikkalaisten,

jatkuen aina 2020-luvulle saakka. Kiina on ottanut käyttöönsä osin samat menetelmät hyväkseen ja haitakseen kuin millä valkoinen markkinatalousmekanismi imi kehitys- ja öljymaiden raaka-aineet, pilasi ilmakehän, saastutti pohjavedet ja rakensi maailman suurimmat tuloerot.

Viimeisen sadan vuoden aikana läntinen markkinatalous on syytänyt ilmakehään, vesistöihin ja maaperään suunnattomat määrät vahingollisuutta, jonka korjausurakat ovat lankeamassa jälkipolvillemme. Me emme mukavuuteen, elintasoon ja elämän helppouteen tottuneina kykene tekemään riittäviä muutoksia.

Länsi siirsi Kiinaan tuotantoa – muun muassa suurien päästöjen takia

Kiina otti vastaan länsimaiden investoinnit kiihdyttämään oman tuotantokoneistonsa maailman suurimmaksi luomalla jättiläismarkkinat ja loputtoman halvan työvoiman saannon osinko- ja tuottoherkille länsisijoittajille ja yrityksille. Länsi haki/ hakee voimansa menestymiseen halvoista "liukuhihnoista" ja läsnäolosta maapallon yksillä suurimmista markkinoista.


Nyt USA elää mm. Kiinan rahoittamana

USA saa katettua jättiläismäiset vajeensa osin kiinalaisella työllä, jotta voivat ostaa isänmaattomasti entistä enemmän kiinalaisia halpatuotteita. Nyt vain odotetaan, kun kiinalaiset autot vyöryvät länsimarkkinoille. Kiinassa riittää meihin nähden halpaa työvoimaa, halpaa suunnitteluvoimaa ja halpaa liikkeenjohtovoimaa. Tarkkaan ottaen me emme ole juuri missään tilanteessa tai tuotannon vaiheessa parempia kuin kiinalaiset kolleegamme seuraavien 10 vuoden aikana.

Suurin pelko eurooppalaisille ja amerikkalaisille on Kiinan korkeateknologian valmistuminen kauppakuntoon (5 - 10 vuotta); lentokoneet, erikoislaivat, kulkuvälineet, tietokoneet ja ympäristötekniikkaan liittyvät tuotteet sekä järjestelmät.


YLE:n Maailmannäyttämöllä pohdintaa aiheutti "pörssinotkahdus" Kiinasta -

kyseessä ei ollut edes mikään romahdus, vaan testi ja pieni ylilyönti tottumattomilta sijoittajilta, joita Kiinassa kasvaa kuin ansaitsemattomia optioita tekemättömälle työlle. Kiinassa harjoitellaan innokkaasti länsimaalaista spekulaatiopolitiikkaa.

Kiina on ottamassa vahingokseen käyttöön juuri sen elementin, millä miltei häviämme pelin - myös kiinalaiset haluavat rikastua tekemättä juuri mitään. Spekulaatioraha on aina toisen työn ja tuottavuuden ulosmittausta, jossa tulonjaon kohdisteellisuus ajaa ostovoimaa sellaisiin taskuihin, joihin se ei oikeudenmukaisuus- ja työnjaollisuusperiaatteella edes kuuluisi.

Kiinan suurin voima on innokkaan utelias kansa

He ovat kiinnostuneita, tarkkoja ja vaativia - he osaavat myös kilpailla. Kiina on yksi vanhimpia teollisuusvaltioita ollen jo 1800-luvulla maailman suurin teollisuusvaltio. Kiinassa on jo nyt uudelleen maapallon suurin teräksen tuotanto.

Kiinassa riittää oppinutta työvoimaa

Suurena voimavarana Kiinalla on miltei maapallon jokaisessa maassa ahkeria, valittamattomia ja vähään tyytyviä kansalaisiaan miljoonittain työssä ja opiskelemassa. Kiina kasvattaa henkistä pääomaa tehokkaasti hyödyntämällä kaikkialla maailmassa parhaiden yliopistojen opit. Kiina koulututtaa ihmisiään kaikkialla. Kiinalaisia tutkijoita on miltei kaikissa yliopistoissa, tutkijoiden yleisin osallistujanimi ei ole enää Smith, nyt se on Li.

Kiinassa valmistuu enemmän insinööreja kuin Euroopassa ja USA:ssa yhteensä

Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo. Kiina tuottaa myös muita ammattiosaajia korkeakoulutuksella enemmän kuin koskaan. Voimme vain arvata, mitä tapahtuu, kun tämä maapallon suurin koulutettu tietokeskittymä mobilisoituu.

...Kiinassa on eräs merkittävän suuri asia;

se on yhteenkuuluvuus, vaikkakin kiinalaisen pahin kilpailija on kiinalainen itse. Kiinassa on keskimäärin voimakas kansallistunne, kuten se on ollut voimatekijänä myös USA:ssa, kun se nousi maapallon veturiksi ja maailmanpoliisiksi [USA:ssa yhtenäistunnetta luo massiivinen isänmaallishenkinen elokuvateollisuus].

Kiinassa joukkovoimaa nostaa vuosisatainen kollektivismi, jolla ei ole juuri mitään tekemistä perinteellisen kommunismin kanssa. Kiinassa perhe ja suku ovat kaikki kaikessa; veri on vettä sakeampaa.

Voimme koettaa löytää myös ongelmia Kiinasta

Saasteet, juomavesi sekä sen löytäminen, raaka-aineiden riittävyys, poikavaltaisuus ja elintasokuilu kaupunkien ja maaseudun välillä. Löydämme myös kymmenet eri kansallisuudet, kielimurteet, eriarvoisen maakuntahengen, keskinäisen kilpailun ja paikallishallinnon korruption kuin myös paikallisviranomaisten osittaisen mielivallan.

Kiinalaisiin ongelmiin on yksi vahva vastavoima; se on Kiinan keskushallinto

USA:ssa vastaava voima on liittovaltio, Euroopassa se voisi olla keskitetympi EU:n ylijohto. Kiinassa keskushallinto on keisareiden Kiinan suora jatko. Keisari edusti voimaa, pyhyyttä ja yhteenkuuluvuutta, mutta ennen kaikkea karismaa ja luottamusta. Keskushallinto on Kiinan viimeinen sana. Kiinan korkein elin - istuva politbyroo, jossa on kommunismia vain tuo nimi.

Kiinan kommunismi on nuori ilmiö verrattuna keisareiden keskusvaltaan - kiellettyyn kaupunkiin [rak. 1400-luvun alkupuolella], joka nytkin on käytännössä olemassa korkeimpien puoluejohtajien muureilla suojattuna uutena asuinpaikkana. Kiinaa johtaa yhdeksan miestä, kaikki insinöörejä. Keisaria ei ole, mutta keisarin valtaa käyttää pitkälti Hu Jintao.

Kiina ei pyri selittelemään demokratian kaikkivoipaisuudella

Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi, eivätkä he sitä edes tarvitse. Kiina tarvitsee johtajaa, oikeudenmukaisuutta, luottamusta, yhtenäisyyttä ja kansallista keskinäisvoimaa, jota se luo juuri koko ajan omalla tavallansa.

Kiinalaiset edelleen muistavat kunnioituksella nykyisen Kiinan luojan ja perustajan Mao Zedong ´in hänen osin epäonnistuneista kokeiluistaan huolimatta. Kiina tarvitsee aina vahvan johtajan; 1325 miljoonaa ihmistä ei ohjata vaalidemokratioilla ja vaalien tyhjillä puheilla. Kiina elää voimakkaista päätöksistä, joihin kansalaiset voisivat luottaa. Kiinassa tehdään myös virheitä, kuten tehdään meilläkin.

Kiinassa kansankokous julistaa aiemmin ryhmissä päätetyt asiat koko kansalle

Nyt 2007 pääministeri julisti yksinkertaisesti, ilman vaalilupausmaisia lauseita mm. seuraavat päämäärät: säästö, toimintatehokkuus, hyötysuhde, koulutus, tuotekehitys, ympäristöhuolehtiminen ja maaseudun tuki. Kiinalaiset pitävät keskushallintoa lukkona, joka on takuumies asioille. Paikallista hallintoa voidaan arvioida, mutta keskushallinto pysyy koskemattomana, kuten keisarit heidän vahvuuden aikoinaan.

Kiina seurailee mielellään länsivirtauksia,

he ottivat amerikkalaiset pikaruokalat, yksityisautot ja omakotitalot. Toivottavasti he eivät ota meiltä laitoskulttuuria, vanhainkoteja, individualistista yksinoloamme, yksinäisyyttämme ja puhumattomuuttamme lähimmäisillemme. Me Euroopassa olemme menettämässä yhteishengen, yhteenkuuluvuuden ja kansallisen tunteen omasta osaamisestamme. Kiinassa elää voimakas usko ongelmien ratkaisukykyyn.

Kiina kerää nyt voimavaroja ja toiminnan reservejä varautuen länsimaiden talouslamaan kuin myös omaan pankkikriisiin. Kiina kykenee omalla kulutuksellaan ja kansantaloudellaan estämään todennäköisen länsiromahduksen vaikutuksen itseensä, se saattaa olla pelastus myös monille pienille maille, kuten Suomelle.


Kiinalaisissa on yksi ominaisuus ylitse muiden;

heillä on uskomaton odottamisen taito, vaikka aina tuntuu siltä, että he kiiruhtavat hengähdysvauhtia eteen päin - tosin vanhat sanonnat kuuluuvatkin: kiiruhda hitaasti ja puutarhan hoito on maailman tärkein asia, eikä sekään ole niin tärkeää.

...Kiinassa puhaltavat nyt uudet tuulet niin ongelmissa,

ratkaisuissa kuin valtapelissä, jossa meille kummallisella tavalla järjestys säilyy ja systeemit toimivat [esim. SARS epidemian hoito]. Kun laitamme Kiinan kartan Euroopan päälle, jää alle miltei koko EU. Kiinan hallintomekanismit vertauksena Suomeen on kuin vertaisi Enontekiötä Helsinkiin. Enontekiöläiset eivät kuulemma ole halunneet neuvoa helsinkiläisiä, kuinka pääkaupunkiamme johdetaan.

Samoin länsimaat voisivat perehtyä omiin ongelmiin ja kansalaisten hyvinvointiin kuin hakea meidän mielestä niitä kiinalaisia ongelmia, jotka meidän silmäämme paistavat. Ovatko kiinalaiset tulleet meitä neuvomaan; eivät - he ovat tulleet tekemään kauppaa kanssamme, ja siinä piilee mahdollisuutemme.

Lopuksi voisi ottaa teoreettisen, mutta kiinnostavan loppulauseen:

Mikäli jokainen kiinalainen ostaisi meiltä jotain kerran kuukaudessa, kerrallansa 22 eurolla, olisi miltei meidän koko vientitoimintamme katettu. Koko Kiinassa keskipalkka on nyt 65 euroa kuukaudessa. Mutta mitä Deng Xiaoping´in rikastumiskehoitus viime kädessä merkitsi?


...
Ilkka Luoma

KESKUSTELU - TIEDE

EXTRA 2013...
Kuva 1.
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814279/ ---
Kuvateksti 1.
Kuvan aukeilla ja kentillä ei näkynyt satoihin vuosiin tavallisia kansalaisia - Kielletty kaupunki sisälsi enimmillään mm. 20.000 eunukkipalvelijaa ja keisarin enimmillään 12.000 naisen haaremin. Nyt kielletty kaupunki on suuri nähtävyys. Kiinan nykyjohto on huolehtinut esikuvansa hyvin ja aluetta korjataan jatkuvasti. Keisari Zhu Di aloitti kielletyn kaupungin rakentamisen 1400-luvun alussa, jolloin Kiina oli maailman vaikutusvaltaisimpia maita maailmassa omaten mm. maailman suurimman kauppalaivaston.
Kuva 2.
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814284/ ---
Kuvateksti 2.
Kielletyn kaupungin Tienanmenin puoleinen pääportti, jossa vakaasti ja pysyvästi sijaitsee nykyisen Kiinan perustajan Mao Zedong´n kuva. Mao teki kokeiluja ja testasi huomisen systeemejä - tuolloin kokeet suurelta osin epäonnistuivat, mutta jalostettuina nuo, ehkä parhaat niistä, voisivat olla uuden ajan alkua markkinatalouden ajautuessa omiin voittamattoman suuriin ongelmiinsa....
Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä. Kuva 1.; B0004494.JPG, 5. marraskuuta 2004, klo 7:58 [FI]. Kuva 2.; B0004508.JPG, 5. marraskuuta 2004, klo 7:39 [FI].Copyright by Ilkka Luoma 2004.ALUS
BLOG 22520 | 2017 IL
---01092013---


doc.: usa_lle_vastavoimakiinasta_01092013.doc – OpenOffice.org Writer1515 | 13556

torstaina, syyskuuta 12, 2013

Olemme riippuvaisia Venäjästä - ja paljon!

Nyt puuhataan viisumivapautta Suomen ja Venäjän rajalle. Se tuo turisteja, rahaa ja rikollisuutta. Näin kävi myös, kun Viro liittyi Schengen sopimukseen – rajat aukenivat 1] rikollisuudelle, vapaalle kilpailukykyiselle työvoimalle, halvemmille tavaroille ja melkoiselle viinarallille Suomeen – mikähän ralli se olisi toisin päin, muu kuin suomalaisten eurojen rahtaaminen virolaisille tovereille.

Tänään venäläiset turistit elättävät miltei koko Itä-Suomen, jo Helsingissäkin venäläiset ovat jo suurin joukko yöpyjätilastoissa. Venäläisten tuomat eurot kelpaavat erinomaisesti kauppiaillemme ja matkailuyrittäjillemme. Viisumivapaus itärajalla tarkoittaisi jopa 2-3 -kertaista määrää turisteja ja rahaa.


Suomi on vedenjakajalla oleva valtio –

emme ole puhtaasti länttä – emmekä itää, olemme sekoitusaluetta ja sen sakeampaa itää se on, mitä lähemmäksi Karjalan laulumaita etenemme. Nykyisessä Itä-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa sekoittuvat jo uskonto, kulttuuri ja tavat – itäinen rajakin on seilannut aina Savonlinnan Kyrönsalmeen saakka. Nyt seilaa rahaa piristämään näivettyvää talouttamme.


Itä-Suomesta kerrotaan,

että venäläiset turistit ovat harmittomia, reiluja ja ystävällisiä – osaammeko me olla, vai sahaammeko oksaa 2], jolla istumme. Tsaarien Venäjällä oli paljon annettavaa suuriruhtinaskunnallemme – saimme rautatiet, kanavat, paljon arvorakennuksia, puolustuksen ja Helsinkikin pääkaupunkistatuksen ja yliopiston.

Merkkinä tsaareista seisoo ylväästi Aleksanteri II patsas tärkeimmällä arvopaikalla – Helsingin Senaatintorilla, toinen yhtä komea seisoo Kauppatorilla. Meillä on pakko opiskella näivettyvää ruotsia, vaikka kansa ei niin halua – venäjä on eräs hyödyllinen vaihtoehto ainoan pakollisen, suomen jälkeiseksi vapaaehtoiskielivalinnaksi.

Kansa haluaa opiskella sellaisia kieliä vapaaehtoisesti, joista se kokee saavansa hyötyä – nyt sellainen on venäjä. Itä-Suomessa on jo jokaisessa kaupaksi itseään tituleeraavalla venäjänkielen taitoinen myyjä – siksi tiuhaan venäläiset aukovat ovia ja ”ostavat, ostavat ja ostavat” …

Nykyinen EK pomo Jyri Häkämies tokaisi Amerikoissa miellyttääkseen isäntiään ”Venäjä, Venäjä ja vielä kerran Venäjä” – nyt hän EK pomona ymmärtää, mistä rahaa voi tulla suurempiakin määriä näivettyvälle teollisuudellemme – enää Jyri ei sahaa oksaa, jolla istuu.


Olimme suuriruhtinaskunta kauemmin kuin olemme olleet itsenäisiä 3]

itsenäisiähän me emme enää ole, annoimme valtikan jo osaksi Brysseliin. Venäjäpolitiikkaa emme enää yksin saa päättää – on kysyttävä lupaa Brysselistä. Saksalaiset eivät muuten kysy – he tekevät Venäjän kanssa paljon yhteisiä asioita ja ovatkin Pohjois- ja Keski-Euroopan rauhan takuumiehet.


Uutisissa haastateltiin ruotsalaisia Suomen kielipakosta –

haastateltava tuumasi, että jos Suomessa ei osata ruotsia, meidät eristetään! Olemme tuosta uhkauksesta huolimatta pohjoismaalaisia sekä erikoinen kansa, niin idästä kuin lännestä. Ilman ruotsalaisten apua 4], olisimme kuulemma saaneet maaorjuuden, novgorodilaiset, ortodiksisuuden ja venäjän kielen, … jota ei muuten pakotettu lukemaan edes suuriruhtinaskunta-aikanamme!

Erikoisosaamisemme voisi olla itäisten ominaisuuksien erikoisasiantuntija – niin venäläisistä kuin paljon myöhemmin kiinalaisista. Nyt jo operoimme ympäristöasioissa konsulttina Venäjän ja Kiinan välissä järjestellen liiketoimia kahden maailman suurimman kanssa.


Viisumit poistettakoon,

ja vaatikaamme hyviä tietojärjestelmiä Venäjän ja Suomen välille. Otetaan turistit vastaan, tarjotaan heille sopivalla hintaa parasta laatua ja pidetään naamamme hymyssä – vaikka se joskus voisi olla vaikeaakin.


Jos ymmärtäisimme venäläisten tuomat mahdollisuudet 5],

voisimme yllättyä myöhemmin miten kauniisti ja kitkatta ratkeaa paljon puhuttu Karjala -kysymyskin. Emme sitä takaisin saa, mutta karjalaiset saavat täyden itsenäisyyden ja meidän sekä Venäjän väliin ilmestyy täysin itsenäinen uusi valtio – Karjalan Tasavalta 6], jonka läntinen raja voi olla vielä suuri yllätys monille.VIITTEET
1] Rajojen aukaisu rikkoo reviirit ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/01/reviirien-ja-rajojen-avaaminen.html - [BLOG/il]
2] Itäpaineen purkua ”sofioksasmaisesti” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/itapaineen-purkua-sofioksasmaisesti.html - [BLOG/il]
3] Olemme itää ja länttä, ja Natoon emme halua kuulua! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/suomi-on-niin-idasta-kuin-lannesta-emme.html - [BLOG/il]
5] Itsenäisyytemme saavutettiin idästä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/01/itsenaisyytemme-saavutettiin-idasta.html - [BLOG/il]


...
EXTRA
Olemme hyvin riippuvaisia Venäjästä – taloudellisesti [LINK-TIEDE]...
Ilkka Luoma
ALUS
BLOG 22 832 | 2 066 IL

---11092013---


doc.: 3xvenaja_11092013.doc – OpenOffice.org Writer571 | 5388