lauantaina, syyskuuta 19, 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 19092020 - VI


  • 1

  • Jorma Ollilan tarinan kertaava radio-ohjelma sisältää paljon kiinnostavaa tietoa entisestä yritysjohtajasta

    Ilkka Luoma 
    Nokia sai alkuvauhdin nykyisyyteen - maailmanmestaruuden ja siitä häviön jo edesmenneen vuorineuvos Kari Kairamon ajoilta - tuolloin Jorma Ollila oli tuntematon Nokian talousjohtaja, joka koki hetkiä, jolloin Nokia ei saanut lainoitusta pankeilta -näin kerrotaan.

    Kairamossa Nokia menetti voiman, mutta hänen käynnistämä Mobira ja langaton puheomaisuus taskuista loi erään maailman suuruuden, joka kulminoitui vuosituhannen aivan alun ennätykseen, kun 240 miljoonaa kiinalaista puhuivat "yhtäaikaa" nokioillaan - tuolloin luotiin Nokialle kiinalainen nimikin - osapuilleen "nuu zi a" |1, sen tarkoittaen lupauksien nousevan idästä.

    Jorma Ollilalla oli dream team, joista jäljellä on vain Sari Baldauf - ollen nykyisen Nokian hallituksen puheenjohtaja. Aikanaan Kairamo olisi halunnut suojatistaan Timo H.A. Koskesta seuraajansa, mutta Timo menehtyi Lontoon lentokentällä. Menetys oli suuri, ja tämän varmaan Sari tietää hyvin - Nokiaa oli yhdessä ideoitu.

    Suuruus tekee ylpeäksi - luullaan olevansa napa, osaaja ja ylivertainen kuin itseriittoinenkin. Ylpeys käy lankeemuksen edellä - Omena tuli ja voitti taskujen luottamuksen. iPhone valtasi innovatiivisuudella, vaikka peruslähtökohdat olivat Xeroxin Palo-Alton tutkimuskammioista. Uteliaisuus näkee jopa seinien läpi.

    Ollila teki mahdottomasta mahdollisen - aika oli jännittävä ja kasvu oli huimaa - Kiina veti ja sieltä ammennettiin suurimmat voitot. Kiinalainen toveri oli edullinen, lakkoilematon ja ahkerasti oppiva.

    Tietävästi Ollila sai jopa Kiinasta Pekingin kunniakansalaisuuden - olihan hän kertoillut, että joskus kiinalainen voi johtaa Nokiaa - no, se valui intialaiselle, joka väistyi suomalaisen tieltä.

    Miksi Nokia ei halunnut jo ennen Microsoftia noteerata riittävästi kiinalaisen Huawein ostotarjousta koko Nokiasta - kännykätkin mukana. Emme jossittele enempää - tänään Huawei on maailman suurin niin kännyköissä kuin verkoissa.

    Nokiasta (-kin) on myös toinen kirja: Anne-Liisa Palmu-Joronen: "Nokia vuodet" -2009 Atena.
  • 2

  • Koronavirustilanne pahenee Euroopassa, ja lauantaina hallitus purkaa matkarajoituksia – kartat näyttävät, miten tartuntatilanne muuttuu suomalaisten suosikkikohteissa

    Ilkka Luoma 
    Korona on eräs virus satojen - tuhansien joukosta. Eikä Korona meille tyhjästä putkahtanut, se on samoin kuin me ihmisinä evoluution tuotekehityksen tulos - ollen matkalle jonnekin, kuten mekin.

    Niin virukset kuin ihmiset ovat jatkuvassa muutosprosessissa - kilpailun ja sopeuman meille tuntemattomassa paritanssissa. Virukset olivat jo ennen meitä - ehkä jo jo aivan "alussa", kun Maapallolla alkuliemiä keiteltiin. Ja matka jatkuu ...
    ..

    "Alussaan" PM Sanna Marinin johtama NNV-hallitus valitsi 'Elämä ensin' linjauksen Koronan ja sen Covid-19 taudin osalta, ja näin ensikierroksella päästiin helpolla, mutta maallinen Elomme kärsi.

    Syntyi velkaa Suomea laitettaessa kiinni. Korona-velkaa ehkä ei koskaan makseta kokonaan takaisin - minne se muuten maksettaisiin, kun EKP pyörittää rahaa - "velkaa" setelikoneen kampi soikeana.

    Valtiovalta sääti ohjeita, määräyksiä - laittoi jopa uusmaalaiset karanteenin omalle "saarelleen" - näistä ohjeista johtui maallinen ahdinko ja tämän vuoksi valtiolla on käskijänä nyt velvollisuus hoitaa seuraukset ja niitähän hoidetaan - rahaa palaa, ja syntyy toimeliaisuutta, mutta minne, kun tehtaita suljetaan. On otollinen aika sulkea, kun syyt saadaan Koronan niskaan ja valtion jarruttaman talouden kontolle.

    Reviirirajoja availlaan, näin 'Elämän ensin' -linjaus antaa tilaa 'Talous edellä' -mantaliteetille


    Nyt työt karkaavat, ahdinko syvenee ja konkurssit tiivistävät muutosaaltoa kulutusjuhlinnasta - niukkenevan talouden kulku-uralle. Ehkä Korona nyt II-aallossaan antaa meille oivan tilaisuuden hoksata, ettei rajallisesti voi loputtomiin nyhtää.

    Ehkä kasvuhokemallinen näyttö- ja vertailutalous antaa sijaa minimalismille, luontobiologian säästämiselle sekä ymmärrykselle, etä me ihmiset olemme vain osa tätä biomassallista Elämän kiertokulkua, jossa ihmisen haittajalanjälki kasvoi Elämän monimuotoisuutta kaventavalle tautiherkkyyksien linjalle.

    Pitäisikö sittenkin olla rajoilla tarkkoina, sillä onhan reviirien puolustus evoluution perusohje?
  • 3

  • Euroopan olisi saatava Venäjä vastuuseen Aleksei Navalnyin murhayrityksestä, mutta keinot ovat vähissä

    Ilkka Luoma 
    Eurooppalainen vastuu on tasa-arvoinen näkökulma kaikkien Euroopan valtioiden kesken tapahtuvana sovinnollisuuteen pyrkivänä keskinäiskommunikaationa - kukin omin tavoin, perintein ja lainsäädännöin.

    Europpa on maanosa, joka on niemimäinen jatke Aasian jättimantereelle, jota kutsutaan kokovertailuna "väärinpäin" Eur-aasiaksi.

    Eurooppa jatkuu lännestä kauas itään Venäjän Uralille ja Volgan mutkille

    Venäjä on siis osa Eurooppaa ja eurooppalaisuutta, Venäjän ollen Euroopan suurin valtio -niin asukaslukuna kuin maapinta-alana. Eurooppa ei ole nimityksenä EU-Euroopan yksinoikeus - ei tässäkään.

    Venäjän oppositionääri Aleksei Navalnyin myrkytys on venäläinen tapahtuma


    Ainakin Venäjällä tapahtunut - sitä emme tiedä kuka tai mitkä tahot ovat tuon myrkyttymisen/ myrkyttämisen takana. Saksa on ilmoittanut myrkyn olleen kemiallisen aseen - Novitsok -nimisen aineen myrkky-yhdiste.

    Todisteaineistoa on jaettu joilekin muillekin valtioille, jotka ovat kompanneet Saksan ilmoitusta myrkyn laadusta. Todisteaineistoa ei ole luovutettu Venäjälle, jota sen sijaan syytetään raskaasti myrkytyksen tekijäksi - valtiona, Kremlinä vai jonkun yksityshenkilön tekemänä - emme tiedä edes sitä olisiko myrkkyoperoija tullut ulkomailta.

    Syytteet Venäjän valtion suuntaan ovat länsivaltiollista paatosta - tässä vaiheessa ilman oikeuslaitoksien vaatimia todisteita. Kysymys: Miten Kiina on ottanut kantaa Navalnyin myrkyttymiseen?

    Lopuksi esitän kysymyksen alkaen Nordstream I putkiparin uhkaavuudesta, vaarasta tai muusta arveluttavasta sitoutumisesta verrattuna vaikkapa USA' sta vahvasti, jopa uhkauksin tarjottuun LNG-särötyskaasuun Yhdysvalloista valtamerilaivoilla EU-Eurooppaan.

    Herää myös kysymys trumppistisen uusnormaalin - "uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen" perimmäisistä tavoitteista ja syistä niihin. Länsi haluaa kaikin keinoin pitää kiinni omasta valtahegemoniasta Maapallollamme, josta tämä läntinen tapa edustaa pientä vähemmistöä.

    Onko lännenmiehen Elämänkatsomus se oikea?
  • 4

  • Vähintään sadat ihmiset varautuvat korjaamaan Suomen tulevia myrskytuhoja – ”Torstaiyö tulee olemaan todella poikkeuksellinen”

    Ilkka Luoma 
    Kiihtyvät myrskyt luovat työtä - jopa kymmenille tuhansille!

    PM Sanna Marinin NNV-hallitus painii työn perässä - työtä on saatava kansakunnalle. Ajelehtiva - erityisesti nuori - on vaarassa liukua polulle, joka vie lopulta kehitykseen, jossa työpanos jää antamatta. Muinoinen presidentti Urho Kekkonen julisti hätätilan, kun 60.000 työttömän raja ylitettiin.

    Perustamme maahamme ’New Deal’ – Uusjakotyömobilisaation.

    Tarkoittaen suurprojektia, jonka tavoitteena on työllistää yhteiskunnallisesti ja tarvittaessa vaikka velkarahalla koko maan kattava työllisyysoperaatio, johon osallistuu 40 - 60.000 henkilöä. Arviohinta projektille on yhden atomivoimalan hinta, ehkä 10 -15 miljardia euroa.
    ..
    Olemme huomanneet, että maatamme ravistelevat yhä voimakkaammat myrskyt, katkoen sähköjohtoja ja rikkoen tietoliikenneyhteyksiä. Nyt kaivamme kaikki järjelliset johdot, kaapelit ja putket kuin niiden tarvitsemat ohjaus- ja valvontajärjestelmät maan alle – seuraavan 3-4 vuoden aikana.

    Suunnitelmaan kuuluu jakaa maamme sähköyhtiöruutuihin ja jokainen ruutu kunta-alueisiin


    Kunnat koordinoivat kuntakohtaisen mobilisaation. Projektille perustetaan keskus, joka tekee perussuunnitelman valtiotasolla ja sähköyhtiöt kulminoivat suunnitelmat teleoperaattoreiden kanssa – kunnille jää yhteistoiminta vesi- ja viemärilaitosten kanssa. Jokainen kunta on työnjakamisen koordinaattori ja töiden järjestäjä ja maksumies.

    Koko projektin kustannuslaskenta on valtiotasoinen ja jakaantuu sähköyhtiöruutuihin ja kuntatasolle. Kun kunnat toimivat koordinaattoreina, voidaan osaprojektit pilkkoa siten, ettei pakollista EU-tasoista kilpailutusta tarvita, vaan Uusjakomobilisaation kotimaisuusaste nostetaan hyvin lähelle 100 prosenttia.

    Nyt ohitamme kaikki turhat direktiivit ja työllistämme maksimaalisesti työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia. Pienille yksityisurakoitsijoille varataan erityismahdollisuudet. Kotimainen työ ja materiaalit kuin laitteistot ovat etusijalla.

    Nyt suojautumaan myrskyiltä!
  • 5 - 2

  • Suomettumisen sanakirja kertoo nyt Kiinasta

    Ilkka Luoma 
    2 - Läntiset yhtiöt ottivat itse osaa Kiinan jättinousun ja sen myötä vaikuttamismahdollisuuksien syntyyn - lähinnä kolmen tekijän vuoksi, kun siirsivät työpaikkojaan ja tuotantoaan Kiinaan - kasvavat voitot mielissä:

    1) Kiinassa on halpa, ahkera, uteliaasti oppiva ja lakkoilematon työtoveri, 2) Heti läntisen kiinatehtaan ovien takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali sekä 3) Vielä reilu kymmenkuntauotta sitten lähes olemattomat ympäristölait - näin siirrettiin valtava ympäristökuorma lännestä kiinalaisten taskuihin.

    Nyt on käynnissä vastakkainasettumisen informaatiosota

    Länsi ei halua taipua omalla maailmallisella populaatiovähemmistöllään (noin 1,2/7,8) kiinalaisten nousuun merkittäväksi vaikuttajaksi, jota se on jo nyt.

    Kiinalla on kirkkaat päämäärät - se korjaa omat ympäristöongelmat vuoteen 2049 mennessä, jolloin eräs maailman vanhimmista korkeakulttuureista täyttää nykyisyydessään 100 vuotta. Kiina myös ilmoitti, että se voi ottaa ympäristökorjaamisen johtajuuden ajassa, kun US ilmoitti eroavansa Pariisin ilmastosopimuksesta - eroaako lopulta?

    Historiaa tuntevat tietävät Kiinan olleen maailman suurin jo 1400-luvun alkupuolella, jolloin sen kauppapiiriin kuuluivat niin Afrikka kuin Australia, joissa kiinalaiset dzonkkilaivastot vierailivat keisari Zhu Di' n aikana. Kiina oli tuolloin maailman suurin kauppias, kuten nytkin.

    Kiina ei ole sotilasvalta

    Kiina on kauppavalta, joka rakentaa Silkkiteitään ympäri maailman. Meille Suomelle yllättävän tärkeä on syntymässä Koillisväylälle, jonka päätesatamaa mietitään - Petsamon Liinahamari? Tämän mahdollistaa kahden alallaan maailman suurimman läheistyvä yhteistyö - Kiina ja Venäjä, joita molempia vastaan länsi käy jo kovaa vastakkainasettumisen informaatiosotaa - väkevin syytein, usein ilman todisteita.

    Toistaako nyt Kiina historiaansa, siltä osin mitä tapahtui, kun keisari Zhu Di kuoli. Ovet menivät tuolloin kiinni ... Btw. Kiinalla on yksi toive: "Ei sekaannuta vieraiden omiin asioihin". e
  • 6 - 2

  • Ilkka Luoma
  • Demokratian tuhosta menestyskirjan tehnyt Anne Applebaum löysi uuden toivon: Putinia ”pelottaa suuresti” ja jopa Trump voidaan pysäyttää, hän arvioi

    Ilkka Luoma 
    2 - Demokratia oli keksintö, jolla oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa piti suojeleman. Kansalaiset saavat tänä päivänä niin runsaasti informaatiota, että tajuavat kasvavan kuilun pääoman ja tuotannontekijöiden välillä. Liika ahneus ei tue demokratiakäsitystä.

    Onko demokratia nykymuodossaan hampaaton rajattomalle pääomalle ja ostovoimasiirroille? Valtakoneistojen tulisi olla riittävän vahvat huolehtimaan kulutustekijöistä, jotka ovat oleellisimpia talouselementtejä taloudellista hyvinvointia jaettaessa.
    ...

    Välitön kannanotto neuvoa-antavana, jopa äänestyksenä voisi olla päivittäistä operointia jo nykymallisissa infoverkoissa, joissa kansalainen suoraan ottaa kantaa ensivaiheessaan ns. varjovaltuustona tai -eduskuntana. Poliitikkojen on turha mainostaa asiakäsittelyjen monimutkaisuutta tai edunvalvonnan tasajakautumisen edellytysten valvomista pönkittääkseen omaa rooliansa.

    Pienoiskansa eduskunnassa ei ole koko kansa,


    vaan välikädellinen niukkuuden jako kansalaisille. Kansalaiset osaavat antaa mielipiteensä ratkottaessa noita samoja niukkuuksia. Mitään monimutkaisuutta ei ole, sillä oleellinen asia on kysymysten asettelu suoriin kansalaismielipidekyselyihin.

    Suomeen voisi syntyä koulukunta, joka osaisi kysyä oikeita asioita oikealla hetkellä

    Kreikkalaisen filosofin Sokrateen kyselytekniikka oli jo reilu pari tuhatta vuotta sitten vertaansa vailla. Muutama sata sata vuotta myöhemmin Rooman keisari Julius Caesar osasi vahvana henkilönä hoitaa kansalaistyytyväisyyden paremmin kuin ahneet senaattorit, joiden päällimmäinen huoli oli omien busineksien kulku.

    Caesar ei ollut demokraatti, eikä Sokrates ollut poliitikko!
    ..

    Btw. Nato perustettiin ennen Varsovan liittoa patoamaan kommunismin leviämistä. Varsovanliitto hajosi itäisen neuvostoliittolaiskommunismin myötä ja tuolloin piti myös Nato lopettaa. e

...

Ei kommentteja: