tiistaina, lokakuuta 22, 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 21102019 - IV



21102019

...
  • 1

  • Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

    Ilkka Luoma 
    Nyt ollaan aivan perustavanlaatuisessa keskustelussa ja debatissa, jossa yhteiskunnallinen ja tavoitteellinen yksitysvoitollisuus kohtaavat. Osakeyhtiölaki edellyttää voitollisuutta - lopulta, ja miksi, siksi että valvotaan omistajien etuuksia - siis osinkoja, joita voidaan lakien puitteissa ohjailla myös ulkomaille - jopa aggressiivisella verosuunnittelulla Suomen valtion verottajalta saavuttamattomiin.

    Osakeyhtiössä ei ole mitään vikaa, kun puhutaan liike-elämästä ja aidosta kilpailutilanteesta, jossa kuluttajat (=ostajat/ Yhteiskumppanit) ratkaisevat miten liiketoimi sujuu - konkurssi on osakeyhtiöille myös mahdollista, ja tässä kohdin vastuuta kannetaan lopulta vain sijoitetulla osakepääomalla. Yhteiskuntaylläpidetty terveysasema ja sairaala ei voi mennä konkurssiin!

    Stm-pääluokan sosiaali- ja terveystoimen hoito on paljolti yhteiskunnalishyvää tulontasauksen mukaista yhteiskunnan palvelua, jossa sairaalavuode ja perusterveyden ja -sairanhoidon järjestely ei katso lompakon paksuutta, eli lopulta se olisi oikeudenmukaista ja tasa-arvoista palvelua, jotta yhteiskunnan kaikki jäsenet voisivat mahdollisimman hyvin.

    Kysymys kuuluu: "Pitääkö stm-paaluokan tehtaväalue saattaa myös osakeyhtiömäiseen sektoriin, jonka pitää tuottaa voittoa? Siis pitääkö toisten hoitamisesta, parantamisesta ja hoivaamisesta tuottaa voittoa jaettavaksi jopa kauas ulkomaille, jolloin valtion sijoittamat verovarat karkaavat osaksi verottajalta karkuun.

    Onko Sinusta oikein, että isoäitiäsi hoidettaessa, johon valtion verovarat osaksi toimivat maksukomponentteina - tuottavat jaettavaa osinkoa voitoista, jossa joissain tilanteissa pääsee laskuttamaan "muutaman euron" kumiletkusta liki kymmenkertaisen määrän, kun se on niin helppoa - varsinkin kysymyksen jälkeen: "Onko Sinulla vakuutus?"

    Verottaja on meidän kaikkien "vakuutus"!
  • 2

  • Mielen­osoittajat heitelleet poltto­pulloja, poliisi käyttänyt kyynel­kaasua Hongkongissa

    Ilkka Luoma 
    Maailmalla on nyt meneillään kolme enemmän tai vähemmän aktiivista mielenosoittelua ja väkivaltaista mellakointia - niin Hongkongissa, Espanjan Barcelonassa ja Chilen Santiagossa sekä muissa Chilen kaupungeissa.

    Nyt on kiintoisaa nähdä miten ja millaisella hienostuneella poljennolla itseään laatumediaksi kutsuva informaatioväylä lukijoitaan ravitsee - joko faktoina, arveluina tai jopa manipulaationa - riippuen siitä millaiset tausta-asetukset toimituksilla ja niitä ohjaavilla päätoimittajien toimistoilla onkaan!

    Tässä näemmä kiintoisasti asetelman - nouseva itä (HK oli entinen koloniaallinen alus-alue - brittien hallinnassa), EU-Eurooppa (Espanja oli kolonialisti ja entinen diktatuuri - Franco) ja kehittyvä valtiotalous (Chile oli diktatuuri - Pinochet).

    Nyt tarkkana miten laatumedia näitä kolmea väkivaltapesäkettä uutisoi, miten se käsittelee syitä, miten itse mellakoitsijoita ja vaikkapa poliisien toimia!
  • 3

  • Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

    Ilkka Luoma 
    Kauppasodan päätoimijoilla on monia erilaisia lähtökohtia. Ensinnäkin US aloitti trumppistisena uusnormaalina tämän "uhkaa, kiristä ja pakota" -tullien korotusautomaatin - todisteettomin perusteluin.

    Kiina on jo maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15) - Kiina on myös maailman suurin viejävaltio, sekä Kiinalla on maailman suurin sisämarkkinoiden potentiaali. Kiina on ulos velaton valtio - vain sisäinen valtava "maakuntatasoinen velka" jäytää Kiinaa, mikä lienee hallinnassa, sillä niin Kiinalla kuin US' lla on oma omien säätimiensä hallussa oleva valuutta.

    Kiinan osuus maailmallisesta ihimspopulaatiosta on noin 1,4/7,9 ja vastaava US-suhdeluku on 0,32/7,9 - ja yhdessä EU' n kanssa tuo läntinen markkinatalousluku on 0,83/7,9. On selvää, että 1396 miljoonaa ihmistä muodostaa valtavan kysyntäpotentiaalin, joskin myös vieläkin valtavamman ympäristöjäljen. Jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten amerikkalaiset - olisi tarpeemme noin 1,5-2 Maapalloa ... ja edes kiinalaiset eivät pysty tuota lisäpalloa rakentamaan.

    US on maailman suurin ostaja, sen kiristyspolitiikka perustuukin "ostajan aina oikeassa olemiseen" myyjien näkökulmasta. US: "Jos ette tee kuten sanomme, me emme osta teiltä tai ette saa meiltä niitä komponetteja, joita tarvitsette omiin kokonaisjärjestelmiinne".

    Kiinan ei tarvitse kiristää, se vain myy ja ostajat (amerikkalaisetkin) ostavat vapaaehtoisesti mitä haluavat. Kiina on toistaiseksi edullisten tuotantokustannusten myötä hintakilpailukykyinen tuotantokoneisto - kohta robotoituine liukuhihnoineen.

    Amerikkalainen kiristyspolitiikka puree pahasti muun muassa EU-Eurooppaan. Venäjää Euroopassa se ei juuri hetkauta, sillä Kiina on korvannut US-boikotit kohta kaikin osin - toimittaen ja ostaen.

    USA' n liittovaltiolla on valtava ulkomaan velka - muun muassa Kiinalle yli 1000 miljardia USD. USA' lla on ikeenään valtava ulkomaankaupan alijäämä, kun Kiinalla se on suuri, tosin aleneva ylijäämä. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto.
  • 4

  • Onko Putinista Syyrian vaikean tilanteen purkajaksi? ”Venäjä haluaa ulos konfliktista mahdollisimman hyvillä pisteillä”, arvioi tutkija

    Ilkka Luoma 
    Venäjän presidentin Vladimir Putinin varhaiset edeltäjäkolleegat - olivat mukana, kun Osmanien valtakunta romahti I Maailmansodan päätteeksi. Tuolloin lähinnä entisten länsi-eurooppalaisten kolonialistien toimesta (Sykes ja Picot) piirreltiin alueen karttaviivat oman tahdon mukaisesti - pieleen meni ja syntyi muun muassa maailman suurin maaton kansakunta - kurdit, eikä Kurdistan syntynyt tuolloin.

    Ehkä nyt - esiaihiona? Minne? Tuon Turkin saaman "turvavyöhykkeen" eteläpuolelle - ja syyrialaiset pakolaiset Turkista asukkaiksi omaan Syyriansa - turvavyöhykkeelle. On arveltavissa, että Putin ja Venäjä tukevat tätä Kremlin tiekarttaa.

    Syyrian konfliktoitui jo ennen 2010, jolloin vuosikausia Syyriaa riivasi vuosisadan kuivuus ja maaseutuväestöä pakeni kaupunkeihin, pakoa ei osattu hallita - syntyi mellakointia, johon ulkoiset valtiot lopulta sekaantuivat (USA CIA jo vuonna 2013). USAF tuli Syyriaan ilmapommituksineen 2014 - ilman mitään YK-mandaattia, kuten tapahtui myös 2003 Irakin ja tätä aiemmin jo Serbiassa, josta USAF-ilmapommituksin synnytettiin väkisin Kosovo.

    Venäjä kutsuttiin Syyrian laillisen hallinnon toimesta vuonna 2015 hillitsemään sisäistä laitonta kapinointia. Syyrian kurdit taistelivat lähinnä ISIS-järjestöä vastaan. ISIS oli syntynyt US-miehityksen yhteydessä Irakista vuoden 2003 jälkeen. Onko nyt ISIS uudelleen iduillaan, jää se Venäjän ja Syyrian sotilaiden harteille? Tosin US siirtää Syyriassa laittomasti olevat sotilaansa Irakiin, joka on ollut kaaoksessa - osin vieläkin, lähtien tuolta US-hyökkäyksen 2003 alusta!

    Venäjän etu on se, että se kykynee neuvottelemaan Nato-maa Turkin, Iranin ja laillisen Syyrian hallinnon kanssa. Venäjällä on neuvottelukortit käsissään. US taas haluaa sotilaansa kotiin - rakentamaan mahtavaa Amerikkaa.

    Ehkä näin maailma näkee yllättäen syvällisen yhteistyön Putinin ja US-presidentti Donald Trumpin välillä? Tätä yhteistyötä US' ssa vastustavat sotahaukat, jotka halunnevat lisää vastakkainasettelua Venäjän kanssa.
...

Ei kommentteja: