torstaina, lokakuuta 17, 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 17102019 - VII17102019

*

...
 • 1

 • Asiantuntija arvioi: Venäjä tekee nyt taustalla kaikkensa, jotta Turkille löytyisi kasvoja suojeleva ulospääsy Syyrian konfliktista

  Ilkka Luoma 
  Recep Tayyip Erdoganin ja Turkin kasvot säilyvät Kremlin tiekartalla. Tuo kartta määrittää sopivan kapean turvavyöhykkeen Turkille Syyrian alueelta - sieltä ensimmäinen kompromissi. Tuon kompromissin voivat hyväksyä ensimmäisenä itse kurdit, sillä he saavat tuon suojavyöhykkeen eteläpuolelta ja Eufrat-virran itäpuolelta oman esiaihion omasta itsenäisestä valtiosta nimeltä Kurdistan tai Kurdistania.

  Miten Syyria taipuu luovuttamaan omaa alueettaan, onkin jo visaisempi kysymys, mutta tässä Kremlin ote on tiukka - sillä ilman Venäjää Syyrian laillinen hallitsija Bashar al-Assad ei olisi saanut paitaa virkaansa ja tointaan. Venäjä vie ja Syyria vikisee.

  Entä miten muu maailma näkee tämän? Historiaa tuntevat tietävät, että entiset kolonialistit - Englanti ja Ranska piirrättivät alueen rajaviivoja omin näkemyksin I Maailmansodan päätteeksi - kysymättä mitään alueen asukkailta ja heimoilta. Kyseessä sopimus ja rajanveto - Sykes ja Picot, nimitys tulee herroista, jotka tehtailivat tuon epäkelvon sopimuksen. On tullut aika tehdä korjaussarja - se on nyt tässä.

  Case Turkki, Syyria ja kurdit -ratkaisee nelikko: presidentti Vladimir Putin, Erdogan, al-Assad ja Iran - nmeämistä Iranin osalta ei arvaa tehdä, se olisi liiallista heidän asioihin puuttumista. US jää tässä taustalle, pitämään peukkuja sille, että presidentti Donald Trump voi jatkaa muualtakin sotilaidensa kotiutusta - ehkä Korean niemimaa seuraavana - Pekingin tiekartan viitoittamana? EU' lle, sen kahtena jäsenvaltiona jää seremoniallinen rooli olla se historiallinen taho, joka piirsi alueen rajat aikanaan väärin.
 • 2

 • Sveitsiläinen lentoyhtiö keskeytti uuden Airbus-koneensa käytön, kun sen moottorit hajosivat kolmesti Ranskan yllä

  Ilkka Luoma 
  Kilpailun alla oleva tuotekehitystoiminta vaikeutuu kierros kierrokselta. Konstruktiot monimutkaistuvat ja pätevistä huippuosaajista on pulaa. Tuotekehitystä ei osata pilkkoa osiin ja sitten taas synkronoida niitä yhteen - kokonaisuuksiksi, jotka luovat toimivan järjestelmän - tässä suihkumoottorit.

  Tässä kohdin tuotekehitys keskittyy polttoaineen kulutuksen pienentymiseen - siis päästöjen vähentymiseen. Vastaan tulevat fysiikan ja kemian lait. Energiaa saadaan polttoaineista vain se tietty määrä, mitä itse energialähde kykenee antamaan - tosin hyötysuhteissä lienee vielä paljon petrattavaa?

  Lentokoneteollisuus juoksee kysynnän perässä. Lentokoneiden oleellinen osa on moottorit, sillä se tuottaa sen tarvittavan nopeuden, jotta siiven kantavuus saavuttaa ilmassa pysymisen - yksinkertaista?

  Pelkästään Kiinan arvioidaan tarvitsevan 8000 suihkumatkustajakonetta jo seuraavan 15-20 vuoden aikana. Onkin varmaa, että kiinalaisten omat koneet tulevat tuona aikana markkinoille (esimerkiksi C919) ja ovat varmasti kilpailukykyisiä. Nyt Kiina on ostanut koneensa joko Boeingilta tai Airbussilta. Tuo jako on jo muuttumassa - trumppistisen uusnormaalin "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikan tuottamana.

  Moottorit ovat yhä monimutkaisempia, monimateriaalisempia ja niiden tietokoneohjelmistot ovat jo merkittävässä osassa tuottamaan vaikkapa hyötysuhdetta. Nuo ohjelmistot täyttävät myös ohjaamot, tunnetuin seurauksin (Boeing 737 MAX).

  Onkin selvää, että ohjelmistojen testaus nousee arvoon arvaamattomaan. Siellä on lähitulevaisuuden työpaikat, vaikka lopulta robotisaatio ja automaatio valtaavat tuonkin alan 10-15 vuoden kuluessa. Tietokone osaa nykyisin voittaa shakissa ihmisen - aina, sillä se palaa joka siirrolla "pelin loppuun" kaikkine vaihtoehtoineen!

  Entä, jos lentäminen koetaankin "arkitavisten"osalta vastenmielisenä - sen ympäristövaikutteiden takia? Tarvitsemmeko lentämistä - eikö purjeet riitä, kun sähkö ei vielä pidä lentokonetta ilmassa. Entä muu energianlähde?
 • 3

 • Brexit-päivän lykkäys voi olla taas edessä, vaikka sopu syntyisikin: HS keräsi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin

  Ilkka Luoma 
  Aihe saa hyvin paljon palstatilaa. Miksi? Siksi, että EU ei haluaisi brittien poistuvan yhteisestä koalitiosta, jossa on iduillaan jokin idealismi - vastoin ihmisten alkukantaisia tarpeita. Puheita, julistuksia ja hienostuneisuutta, mutta ei kykyä sovitella ja sopeuttaa eri tyyppisiä kansoja, kieliä, tapoja, kulttuureja, uskontoja kuin geeniperimiäkään - yhteen. EU' lta puuttuu määrätietoinen "suurvallan kyky"! Ei ole edes johtajaa.

  Tuossa edellisessä on paljolti kaikki se, miksi britit sanoivat tahtonsa 52 prosentin voimalla - siis demokraattisena enemistönä: "Ei kiitos EU" - me haluamme olla itsenäisiä ja päättää itse meille oleelliset asiat". Näin se meni, ja nyt entinen Englannin PM David Cameron ei voisi enempää katua päätöstään kikkailla vaaleilla kannatusta - lyhyellä näkökulmalla. Mutta! David muutti brittihistoriaa sellaiseksi, joksi kuningatar Elisabeth II' nkin se halusi:

  "Minun hallitukseni vie Englannin pois EU' sta - ystävällisesti ja yhteistyöllisesti" -osapuilleen näin kuningatar sanaili, kun avasi parlamenttikauden. Oli muuten ainoita hetkiä, jolloin alahuoneen "mölyapinat" olivat hiljaa - silkasta kunnioituksesta sellaista kohtaan, joka maksaa paljon kansakunnalle, mutta sillä ollen satojen vuosien perinne - kaikuna jostain menetetystä - kolonialismin imperialistisesta maailmanvallasta.

  Ehkä vapaana ja itsenäisenä britit osaavat yhdistää kaikkien kansainyhteisön maiden edut ja hyödyt sellaiseksi kokonasuudeksi, jossa hyötyä jaetaan kaikille osallisille. Tämä voi olla englantilaisuuden uusi tuleminen, vaikka skotit irtautuisivatkin - niihän he ovat halunneet tehdä jo vuosisatoja. Englanti hioo nyt aivan uusia tahoja omaan toiminnallisuutensa kuutioon.

  Kiina kaukaa idästä maailman suurimpana kansakuntana seuraa uteliaan kiinnostuneena miten EU etenee, kehittyy ja kuinka britit entisinä Hongkongin isäntinä ja kolonialisteina selviävät omasta kujanjuoksustaan - pitkästä marssista kohden itsellistä omaansa. Löytävätkö britit jotain uutta?
 • 4

 • Yhdysvaltalaisnyrkkeilijä Patrick Day on kuollut saatuaan viikonlopun ottelussa vakavan aivovamman

  Ilkka Luoma 
  Nyrkit kutsuvat kehän ympärille toiveena nähdä tyrmäys

  [2006] Suomi on saamassa huipulle ammattilaisnyrkkeilijän, tämä on harvaista maassamme. Nyrkkeily on joidenkin mielestä niin alkukantainen laji, että toimittajatkin pukeutuvat smokkiin. Nyrkkeilyssä ratkaisee sisu ja pelisilmä.

  Osa sanoo nyrkkeilyä brutaaliksi saalistukseksi, jossa urokset (myös naiset) jahtaavat toistaan tavoitteena hyväksytyn 'sääntöjen mukaisen katutappelun' lopputulokseksi euforinen olo vahvuudesta ja voittamisen voimasta. Arkisemmin voitaisiin todeta, että tavoitteena on voitto, kuten missä tahansa kaksinkamppailussa, käyttäen kaikkia taitojaan mahdollisimman tehokkaasti.

  Nyrkkeily on yleisölaji ja näkymä kehään on erinomainen. Formula 1:ssä näkyvyys on vain murto-osa todelliseen tilanteeseen. Nyrkkeilyssä näet jopa joka hikipisarankin.

  Ihminen on koko historiansa ollut myös väkivaltainen, ottelu kehässä on sallittua taistelua. Voidaan sanoa, että nyrkkeilyssä on jalostettua ja hallittua 'väkivallan' ominaisuutta.

  Nyrkkeily kiinnostaa yhtälailla naisia kuin miehiä. Naisia saattavat kiinnostaa uroiden ottelut voimakkaana alitajuntatunteena. Luonnossakin naaraat usein katsovat vierestä, kun urokset kamppailevat reviiristä ja suvunjatkantaoikeudesta. Naaras valitsee voittajan. Nyrkkeilyssä on voimakkaita emotionaalisia tuntemuksia pelissä.

  Näky kehästä villitsee ja se aiheuttaa mielen kiihoitusta vahvana adrenaliinipurskeena. Kadullakin ihminen kiihtyy, kun nyrkit tulevat näkyviin ja alkaa kamppailu, jopa hengestä.

  Katujen väkivalta on säännötöntä taistelua ilman tuomaria, nyrkkeilyssä on sitä vastoin tarkat säännöt ja mm. perjantainen ottelu oli siisti ja vauhdikas - (siis vuonna 2006 - Amin Asikainen).

  Nyrkkeilyssä liikkuvat suuret rahat, sikarimanagerit ja huoltajat pyyhkeineen ja agressiivisine kannustehuutoineen. Vedonlyönti on myös pesiytynyt lajiin. Yleisö elää vahvasti mukana, on kyseessä ihmisen vanhimmalla tavalla mittelö paikasta saada menestystä ja vaikutusvaltaa.
 • 5

 • ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  Ilkka Luoma 
  Tuo henkilöiden välinen twiittailunokittelu uutisointina peittoaa osaksi paljon tärkeämmän kohdan ... HS-ote: " ... Päätöslauselman mukaan edustajainhuone vastustaa päätöstä lopettaa Yhdysvaltojen toimet Pohjois-Syyriassa. Lisäksi siinä vaaditaan Turkkia lopettamaan heti sotatoimet alueella ... ".

  Samaan aikaan tiedetään yleisesti todetun, että Turkki on hyökännyt YK-jäsenvaltioon armeijallansa valloittaen Syyrian maita, niin pahaksutaan sitä, ettei Turkkia ole pyydetty paikalle sotakoneineen, ei Syyrian laillisen hallinnon taholta, eikä YK-mandaatilla.

  Nyt US-demokraatit päätöslauselmallaan hyväksyvät amerikkalaisten itsensä olon Syyriassa, vaikka US Army' a eikä USAF-taistelukoneita ole sinne pyydetty niin Syyrian taholta kuin ei YK-mandaatillakaan. Sangen ristiriitaista.

  US aloitti ulkopuolisena toimijana ilman mitään mandaattia CIA-operaationa Syyrian laittomien kapinallisten aseistamisen jo vuonna 2013 ja seuraavana vuonna USAF tuli taistelupommituksin Syyriaan - eikä millään YK-mandaatilla. Venäjä (vuonna 2015) ja Iran ovat pyydetyt Syyriaan, sen laillisen hallinnon taholta.

  Miten voisimme löytää edes jonkin perusteen USA' n sekaantumiselle, kun samaan aikaan US tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan. Turkki on lisäksi Nato-valtio, siis sotilasliitossa, jossa US pitää ainaissotilasjohtajan ominaisuutta ja suurinta maksajan roolia.

  US sekaantuminen Syyriaan muistuttaa pienoiskuvana USA' n rajua ja paljon suurempi mittakaavaista hyökkäystä Irakiin vuonna 2003, jonka myötä Irakin laillinen ja yksinvaltainen presidentti Saddam Hussein teloitettiin, ISIS-järjestö syntyi ja itse Irak vaipui 10 vuodeksi kaaokseen. US ei saanut mitään YK-mandaattia Irakin sotatoimilleen.
 • 6

 • Katalonian johtaja vaatii, että Barcelonaa ravistelleet väkivaltaisuudet loppuvat välittömästi

  Ilkka Luoma 
  Espanja sai oman "hongkonginsa", mutta millaisin eroin ja yhtäläisyyksin?
 • 7

 • Turkin tulilinjalla Syyriassa on kurdien lisäksi arabeja, assyrialaisia ja jopa tšetšeenejä – ”Varmaan kaikki kuitenkin vastustavat Turkin miehitystä”

  Ilkka Luoma 
  Turkin edeltäjä Osmanien valtakunta hajosi ja purkautui I Maailmansodan päätteeksi. Tuo sulttaanien monisatavuotinen suurvalta oli Keskusvaltojen puolella ja se taisteli Ympärysvaltoja vastaan.

  Sulttaanikunnan hajottua, kolonialistiset voimat lähinnä Ranskasta ja Englannista piirtelivät Sykes ja Picot sopimuksen mukaisesti aivan uudet karttaharjoitukset alueelle, jossa nyt soditaan - ja paljolti kaukaan merten takaa tulleena US' na, sen aktivoidessa sisällissodan kansainväliseksi kriisiksi.

  US käynnisti vuonna 2013 salaisen CIA aseistamisoperaation Syyrian laittomille kapinoitsijoille edellisen US-presidentti Barack Obaman toimesta, operaation tavoitteena oli kaataa Syyrian laillinen hallinto ja johtaja Bashar al-Assad.

  Seuraavana vuonna 2014 tuli paikalle USAF ilmapommituksineen - ilman mitään YK-mandaattia. Kriisi syveni ja US sekaantui yhä enemmän Syyrian sisällissotaan - mennen kurdien puolelle ja näin aloittaen hiljalleen vastakkainasettelun natoveljeään Turkkia vasten.

  Sykes ja Picot eivät kuunnelleet noin 100 vuotta sitten alueella asuvia heimoja, joita oli lukuisia - karttaviivat piirreltiin kolonialistien tahdon mukaisesti - asiantuntemattomina itsekkyystahtoina.

  Nyt on tullut karttapiirrosten korjaussarjan aika ja olisikin viimeistään nyt viisasta kuunnella alueella asuvia heimoja ja asukkaita - huomioiden heidän tapoja, kulttuureja, kieliä ja uskontoja sekä niiden suuntauksia.

  Nyt tahtipuikkoa heiluttavat venäläiset, heidän ollen alueella jo I Maailmansodan aikana. US on vetäytymässä ja luovuttamassa suurvaltavaltikkaa Venäjälle, jonka kumppanuuksissa ovat Syyrian laillinen hallinto, Iran ja yllättäen ehkä Turkki, joka saanee oman turvavyöhykkeensä ja kurdit oman alkavan esivaltionsa tuon Turkin vaatiman suojavyöhykkeen eteläpuolelta. Entä muut heimot, kansallisuudet ja uskontokunnat, jotta vältytään seuraavilta konflikteilta?

...

Ei kommentteja: