torstaina, helmikuuta 01, 2007

Kirkkoherra laskeutui kansan pariin ja avaruusmies nousi taivaisiin

Papin perinteellinen paikka on ollut korkeammalla kuulijaa sijaitsevassa saarnastuolissa. Suomalainen osasi lasketua alas, sillä aikaa kun ruotsalainen kipusi ylös. Lapinlahdella vs. kirkkoherra laskeutui kansan pariin puhumaan ihmisille ihmisten asioita. Ruotsissa kansa otti vastaan astronauttinsa riemusaatossa hänen tulleessaan taivaalta alas. Kuvassa Tukholman vanhassa kaupungissa tyhjä saarnastuoli Stor Kyrkan ´ssa.

[YLE AaamuTV haastatteli erilaisen papin, papin joka katsoi ihmisten pariin tulon tähdelliseksi. Lapinlahden vs. kirkkoherra Markku Suokonautio oli toimittajien kuultavana. Samaan aikaan ruotsalaisia hullaannutti avaruussankari, Christer Fuglesang, joka palasi kotimaahan kansanjoukkojen hurratessa]

Papin tehtävä on olla sielun paimen, tai papin tehtävä on kuunnella hädän alaisia kuin myös menestyjää, lisäksi omantunnon painolastillista, mikäli taakka käy liian raskaaksi. Pappi on seurakunnassa omassa saarnastuolissaan oppien ja tapojen alainen sanan lähettiläs. Säännöt ovat joko noudatettavia tai sitten kansan tahto kokea jotain uutta antaa voimia luoda yhteenkuuluvuutta. Pappi turvaa henkisyyttä ja sanaa sellaisesta, joka herkistää, notkistaa ja luo tiivistyvää tunnelmaa.

Pappi on mustakaapu, jolle uskoudutaan ja joka voi olla muutakin kuin saarna korkeuksista - se voi olla keskustelua, innostusta ja herättelyä aikaan maallisista riennoista heräten kokemaan tunnetta, yhtenäisyyttä ja ryhmäkeskeisyyttä.

Ruotsalaiset innostuivat kansanliikkeeksi astronautistaan, joka nousi korkeuksiin tähyämään vapaata kelluntaa ja näkymää, mitä me maalliset emme voi kokea. Ruotsalaiset ottivat vastaan sankarinsa riemusaatossa, kuningaskin halusi kuulla, mitä siellä ylhäällä näkyi. Ruotsalainen ja Ruotsin lippu oli noussut korkeammalle kuin yksikään toinen pohjoismaalainen ja Ruotsi ottikin sankaripoikansa hyvin vastaan. Ihmisen mieltä kiinnostaa, mitä siellä ylhäällä on. Astronautti kiinnostui kandidaatiksi uusille lennoille ja kansalaiset Ruotsissa ovat halukkaita maksamaan nuo muutamat kymmenet miljoonat, jotta herkistys omasta saavutuksesta omistautuu koko kansalle.

Kansalaiset haluavat tapahtumia, jossa koetaan kansallista yhteenkuuluvuutta. Neuvostoliitossakin kosmonautit olivat ehdotonta eliittiä ja kansan lempilapsia. Heistä voi jokainen haaveilla ja samaistua saavutuksiin, joita me tavalliset emme koskaan saavuta. Kansakunta on aina saavutuksiensa mukainen. Ruotsalaisille riitti amerikkalainen sukkulakyyti tuomaan nähtävyysasetelman. Mitä me suomalaiset voisimme keksiä. Vielä parempaa - Suomen Ilmatieteen laitoksen tekniikat ja operaatiokartat ovat ulottuneet Jupiterin Titan kuuhun saakka; se tarkoitti, että 5 vuoden ahkerointi kulminoitui 10 sekunnin kliimaksiksi, tämä tapahtuma oli muuten seurattavissa livenä kaksi vuotta sitten olleilla Tieteiden päivillä [
http://www.tieteenpaivat.fi/tp05.htm ]. Emme saata arvata, mitä meidän puoli 9 uutisten säälukijoiden takana tapahtuu!

Kansalaiset haluavat myös tavallisina ihmisinä taivaallisia tapahtumia. Lapinlahdella tapahtuu kummia, vs. kirkkoherra on laskeutunut tuolistansa kansan pariin innostuen kyseenalaistamaan syvälle juurtuneita perinnäistapoja. Kansa ja kuulijat haluavat otetta asioihin ja se tarkoittaa kyseenalaistamista, kuuntelemista ja väkevää otetta saarnoissa olla tavallisen kansan asialla luoden tunnetta, että me olemme yhtä ja että me olemme olemassa, emme vain kasvottomina naamiomerenä papin silmien alla hänen saarnatessaan portaiden yläpäässä olevasta tuolistaan. Pappi on lähettiläs ja hänellä on kutsumus. Kutsumusta ei voi kahlehtia, sillä jokaisessa on se, mihin hän itsessään aidosti pyrkii. Kirkonmeno voi olla myös hauska.

Sillä aikaa kun ruotsalainen astronautti haki näkyvyyttä yksin itselleen korkeuksissa välittäen sanomaansa innostuneille kuulijoille, suomalainen kirkkoherra loi rohkeutta kaikille maan pinnalla löytäen mahdollisuuksia kokea sitä samaa yhtäläisyyttä, intoa, ylpeyttä ja ryhmähenkeä avaten oman sielunsa kuulijoille samanarvoisena ja - kaltaisena. Jumalan löytäminen on yksilöasia, se on henkilökohtainen ja se ei ole pakko. Tunne arvostuksesta kohtaa niin kuulijoissa kuin sankarissa. Erot ovat pienet - kyseessä on kuitenkin aina tunne omistautumisesta jollekin.

Löytyykö kunkin jumala korkeuksista vai maasta - on kokijan mielissä. Valinta on sinun. Lapinlahdella kirkko kuulemma täyttyy ja sanan kuulijoita ilmaantuu uteliaisuuden kasvaessa. Uteliaisuuden ollessa ihmisessä, luo se edellytyksiä ymmärrykselle, josta kumpuaa suvaitsevaisuutta.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com
...........................................
Kirjoitukseen liittyvät nettisivut:
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=27&t=184&a=2239 [Markku Suokonautio]
http://www.esa.int/esaCP/SEMEOMG1GVE_Finland_0.html [Christer Fuglesang]
Kuva:
B0001116.JPG. 21.tammikuuta 2006, klo 14:33. Copyright by Ilkka Luoma 2006. Kuvaa saa käyttää vapaasti yllä olevan tekstin yhteydessä. Kuvalinkki: --
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/370228226/

Kuvateksti:
Papin perinteellinen paikka on ollut korkeammalla kuulijaa sijaitsevassa saarnastuolissa. Suomalainen osasi lasketua alas, sillä aikaa kun ruotsalainen kipusi ylös. Lapinlahdella vs. kirkkoherra laskeutui kansan pariin puhumaan ihmisille ihmisten asioita. Ruotsissa kansa otti vastaan astronauttinsa riemusaatossa hänen tulleessaan taivaalta alas. Kuvassa Tukholman vanhassa kaupungissa tyhjä saarnastuoli saksalaisessa kirkossa.

Ei kommentteja: